Bardzo popularne kotleciki z Wysp Brytyjskich. Niegdyś robiło się je głównie, aby zagospodarować pozostałą po innych posiłkach rybę i ziemniaki. Są niezwykle smaczne, dlatego ja przygotowuję je wtedy, gdy najdzie mnie ochota. Można jeść je także na zimo, najlepiej z domowym sosem tatarskim.
Przepis na fishcake – kotleciki z ryby i ziemniaków
Składniki:
- 500 gramów fileta z ryby morskiej – najlepszy będzie dorsz,
- 500 gramów ugotowanych, ostudzonych i rozgniecionych ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej,
- jajka i bułka tarta do panierowania,
- olej,
- sól, pieprz.
– Składniki na około 8 kotlecików
Jak zrobić fishcake – kotleciki z ryby i ziemniaków?
- Rybę pokrój w większą kostkę, krótko obsmaż na odrobinie oleju, przełóż do miski.
- Cebulę posiekaj, lekko zrumień, dodaj do ryby.
- Dodaj również ziemniaki oraz mąkę, dopraw solą i pieprzem, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj – staraj się, aby kawałki ryby zupełnie się nie rozdrobniły.
- Z masy formuj niewielkie płaskie kotleciki, każdy najpierw obtocz w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej.
- Smaż na oleju na małym ogniu z obu stron na ciemnozłoty kolor.
- Podawaj z sosem tatarskim zrobionym według tego przepisu.