Sos bolognese. Robię już tylko z tego przepisu. Wychodzi najlepszy. WIDEO

Gotuję go od lat, więc zdążyłem przetestować wiele przepisów, ale odkąd mam ten, korzystam już tyko z niego. Sos boloński wychodzi niezwykle aromatyczny i ma cudowną konsystencję. Idealny do wymieszania z makaronem, kluseczkami albo przygotowania lasagne.

Przepis na sos bolognese

Składniki: 

  • 700 g mielonej wołowiny
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 3 średnie cebule,
  • 2 średnie marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 700 ml passaty,
  • puszka pomidorów w zalewie,
  • 3 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • niecała szklanka czerwonego wina,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki startego parmezanu lub pecorino,
  • oregano, sól, pieprz.

Jak zrobić sos bolognese? Przepis wideo:

 

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *