Buraczki zasmażane podawane na ciepło

Wspaniały dodatek do tradycyjnych dań. Mają delikatną konsystencję, a jednocześnie wyrazisty smak. Spróbujcie buraczków zasmażanych, które podawane są na ciepło.

Składniki:

  • 1 kg buraków (najlepiej małych o podobnej średnicy),
  • 2 małe cebule,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 2-3 łyżki octu winnego,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić buraczki zasmażane?

  1. Buraki ugotuj bez obierania do miękkości, przestudź, obierz, zetrzyj na dużych oczkach.
  2. Cebulę drobno posiekaj, wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem, smaż na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, cebula ma się lekko zrumienić, a jednocześnie zmięknąć.
  3. Do cebuli wsyp mąkę, od razu wymieszaj, powstanie zasmażka.
  4. Dodaj starte buraczki, wlej pół szklanki wody, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, wlej ocet, ponownie wymieszaj.
  5. Trzymaj na minimalnym ogniu pod przykryciem jeszcze 2 minuty. Podawaj jako dodatek obiadowy na ciepło.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

1 komentarz

  1. Buraczki na ciepło lubię najbardziej. Ostatnio robię je z pieczonych buraków, są jeszcze smaczniejsze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *