Wspaniały dodatek do tradycyjnych dań. Mają delikatną konsystencję, a jednocześnie wyrazisty smak. Spróbujcie buraczków zasmażanych, które podawane są na ciepło.
Składniki:
- 1 kg buraków (najlepiej małych o podobnej średnicy),
- 2 małe cebule,
- łyżka masła,
- łyżka mąki pszennej,
- 2-3 łyżki octu winnego,
- sól, pieprz.
Jak zrobić buraczki zasmażane?
- Buraki ugotuj bez obierania do miękkości, przestudź, obierz, zetrzyj na dużych oczkach.
- Cebulę drobno posiekaj, wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem, smaż na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, cebula ma się lekko zrumienić, a jednocześnie zmięknąć.
- Do cebuli wsyp mąkę, od razu wymieszaj, powstanie zasmażka.
- Dodaj starte buraczki, wlej pół szklanki wody, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, wlej ocet, ponownie wymieszaj.
- Trzymaj na minimalnym ogniu pod przykryciem jeszcze 2 minuty. Podawaj jako dodatek obiadowy na ciepło.
Film z tym przepisem:
Buraczki na ciepło lubię najbardziej. Ostatnio robię je z pieczonych buraków, są jeszcze smaczniejsze.