Do przygotowania tej zupy brokułowej wykorzystałem całego brokuła, również nóżkę. Dzięki temu wyszła pełna smaku i wyjątkowo kremowa.
Składniki:
- 2 brokuły,
- 2 cebule,
- 2 większe ziemniaki,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- około 2 litrów wywaru mięsnego,
- 2 marchewki,
- 100 gramów dobrze rozpuszczającego się sera żółtego (np. cheddar),
- 100 ml śmietanki kremówki,
- pół łyżeczki kurkumy mielonej, sól, pieprz,
- grzanki do podania.
Jak zrobić zupę brokułową?
- Cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę, lekko zrumień w garnku na maśle.
- Z brokułów odetnij nóżki, zetnij skórkę, pokrój je w kotkę, dorzuć do garnka razem z połową różyczek jednego brokuła.
- Wlej wywar, gotuj przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną.
- Zupę zmiksuj, dopraw kurkumą, dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę, a po chwili także pozostałe różyczki brokuła oraz pokrojony w kostkę ser, gotuj przez kilka minut, aż brokuły zrobią się prawie miękkie.
- Dodaj śmietankę, dopraw pieprze, gotuj jeszcze minutę. Podawaj z grzankami.
Film z tym przepisem: