Zupa brokułowa z całego brokuła. Wyjątkowo kremowa i aromatyczna

Do przygotowania tej zupy brokułowej wykorzystałem całego brokuła, również nóżkę. Dzięki temu wyszła pełna smaku i wyjątkowo kremowa.

Składniki:

  • 2 brokuły,
  • 2 cebule,
  • 2 większe ziemniaki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • około 2 litrów wywaru mięsnego,
  • 2 marchewki,
  • 100 gramów dobrze rozpuszczającego się sera żółtego (np. cheddar),
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • pół łyżeczki kurkumy mielonej, sól, pieprz,
  • grzanki do podania.

Jak zrobić zupę brokułową?

  1. Cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę, lekko zrumień w garnku na maśle.
  2. Z brokułów odetnij nóżki, zetnij skórkę, pokrój je w kotkę, dorzuć do garnka razem z połową różyczek jednego brokuła. 
  3. Wlej wywar, gotuj przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną.
  4. Zupę zmiksuj, dopraw kurkumą, dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę, a po chwili także pozostałe różyczki brokuła oraz pokrojony w kostkę ser, gotuj przez kilka minut, aż brokuły zrobią się prawie miękkie.
  5. Dodaj śmietankę, dopraw pieprze, gotuj jeszcze minutę. Podawaj z grzankami.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *