Karp panierowany nie musi być nudny. Ta panierka migdałowa super wygląda, cudownie chrupie i jest po prostu pyszna.
Składniki:
- Około 800 filet z karpia podzielony na porcje,
- 1 jajko,
- 2 czubate łyżki mąki pszennej,
- ćwierć szklanki mleka,
- 2 duże garście płatków migdałowych,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz.
Przed smażeniem karpia można zamarynować w mleku z solą (1 łyżka na szklankę) i cebuli.
Jak zrobić karpia w płatkach migdałowych?
- Do miski wbij jajko, wsyp mąkę, wlej mleko, dodaj sól i pieprz, dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęste ciasto.
- Rybę osusz, zanurz w cieście, następnie obtocz w płatkach migdałowych od strony bez skóry, lekko je dociśnij.
- Rybę smaż na ciemnozłoty kolor, zaczynając od strony ze skórą.
Film z tym przepisem: