Karp w panierce z płatków migda

Karp panierowany nie musi być nudny. Ta panierka migdałowa super wygląda, cudownie chrupie i jest po prostu pyszna.

Składniki:

  • Około 800 filet z karpia podzielony na porcje,
  • 1 jajko,
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej,
  • ćwierć szklanki mleka,
  • 2 duże garście płatków migdałowych,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Przed smażeniem karpia można zamarynować w mleku z solą (1 łyżka na szklankę) i cebuli.

Jak zrobić karpia w płatkach migdałowych?

  1. Do miski wbij jajko, wsyp mąkę, wlej mleko, dodaj sól i pieprz, dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęste ciasto.
  2. Rybę osusz, zanurz w cieście, następnie obtocz w płatkach migdałowych od strony bez skóry, lekko je dociśnij.
  3. Rybę smaż na ciemnozłoty kolor, zaczynając od strony ze skórą.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *