Fasolka bolońska. Przepis na fasolkę szparagową w mięsnym sosie pomidorowym

Bardzo fajny przepis z wykorzystaniem fasolki szparagowej. Danie można traktować jako keto alternatywę dla makaronu w sosie bolońskim, a że wychodzi niezwykle smaczne, w sezonie po prostu warto je zrobić na lekki warzywny obiad.

Przepis na fasolkę szparagową w sosie bolońskim

Składniki:

  • 1 kg żółtej fasolki szparagowej,
  • 500 gramów mięsa mielonego,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 700 ml passaty pomidorowej,
  • garść startego sera dojrzewającego (np. parmezan) plus ser do posypania dania na talerzach,
  • świeża bazylia,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić fasolkę bolońską?

  1. Fasolkę umyj, odetnij końcówkę z łodyżką, gotuj w wodzie przez 12-15 min., aż zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrna.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę, a gdy się zeszli, dodaj mięso mielone, rozłóż równomiernie, po chwili rozdrobnij szpatułką, ale nie za drobno – niech pozostaną duże grudy. Wszystko zrumień, pod koniec dodaj posiekany czosnek.
  3. Wlej passatę, butelkę napełnij do połowy wodą, przepłucz i również ją w wlej. 
  4. Dopraw solą i pieprzem, duś przez 15 minut na małym ogniu.
  5. Dodaj garść startego sera, wymieszaj, aby całkowicie połączył się z sosem, wyłącz ogień. Jeśli sos wyszedł bardzo gęsty, wlej trochę wody.
  6. Sos przełóż do ugotowanej fasolki, dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
  7. Już na talerzach posyp startym serem i świeżą bazylią.

Przepis wideo:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *