Bardzo fajny przepis z wykorzystaniem fasolki szparagowej. Danie można traktować jako keto alternatywę dla makaronu w sosie bolońskim, a że wychodzi niezwykle smaczne, w sezonie po prostu warto je zrobić na lekki warzywny obiad.
Przepis na fasolkę szparagową w sosie bolońskim
Składniki:
- 1 kg żółtej fasolki szparagowej,
- 500 gramów mięsa mielonego,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 700 ml passaty pomidorowej,
- garść startego sera dojrzewającego (np. parmezan) plus ser do posypania dania na talerzach,
- świeża bazylia,
- oliwa,
- sól, pieprz.
Jak zrobić fasolkę bolońską?
- Fasolkę umyj, odetnij końcówkę z łodyżką, gotuj w wodzie przez 12-15 min., aż zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrna.
- Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę, a gdy się zeszli, dodaj mięso mielone, rozłóż równomiernie, po chwili rozdrobnij szpatułką, ale nie za drobno – niech pozostaną duże grudy. Wszystko zrumień, pod koniec dodaj posiekany czosnek.
- Wlej passatę, butelkę napełnij do połowy wodą, przepłucz i również ją w wlej.
- Dopraw solą i pieprzem, duś przez 15 minut na małym ogniu.
- Dodaj garść startego sera, wymieszaj, aby całkowicie połączył się z sosem, wyłącz ogień. Jeśli sos wyszedł bardzo gęsty, wlej trochę wody.
- Sos przełóż do ugotowanej fasolki, dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
- Już na talerzach posyp startym serem i świeżą bazylią.
Przepis wideo: