W tym gulaszu oprócz mięsa jest także fasola. Dzięki temu wychodzi nie tylko niezwykle smaczny, ale jest też bardzo pożywny. Od początku do końca robiony w jednym garnku.
Przepis na gulasz z fasolą
Składniki:
- 500 gramów suszonej fasoli „Piękny Jaś”,
- 1,2 kilogramowy kawałek łopatki lub karkówki wieprzowej,
- 3 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 mała papryka czerwona,
- 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie,
- pęczek natki pietruszki,
- olej,
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.
Jak zrobić gulasz z fasolą?
- Fasolę namocz w wodzie przez 12 godzin, wodę odlej.
- W garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć mięso pokrojone w sporą kostkę, smaż bez ruszania przez kilka minut, dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż, teraz już często mieszając, do zrumienienia – najpierw trzeba odparować wodę, którą puści mięso.
- Dodaj posiekany czosnek.
- Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj.
- Duś pod przykryciem przez godzinę, dodaj fasolę, paprykę pokrojoną w paseczki i jeszcze jedną szklankę wody, duś koleje 30-40 minut – aż fasola zmięknie. Jeśli trzeba uzupełnij wodę w trakcie gotowania.
- Dodaj pomidory wraz z zalewą, wymieszaj, duś jeszcze 10 minut. Danie powinno mieć konsystencję podobną do fasolki po bretońsku, w razie potrzeby uzupełnij wodę.
- Na koniec dodaj posiekaną natkę i raz jeszcze wymieszaj.