Zrobienie domowego majonezu naprawdę jest banalne, a żaden sklepowy produkt nie może się z nim równać. Wychodzi naprawdę wspaniały i może być użyty jako baza do wielu innych sosów.
Przepis na domowy majonez
Składniki: 1 duże jajko, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki octu jabłkowego lub zwykłego, olej, sól.
Jak zrobić domowy majonez?
- Majonez najlepiej ukręcić mikserem lub blenderem z trzepaczką. Jeśli nie masz, po prostu użyj trzepaczki, wówczas jednak trzeba być gotowym na dość długie i energiczne mieszanie.
- Do miski wbij jajko, dodaj musztardę i ocet, miksuj aż składniki się połączą.
- Teraz, cały czas miksując, wlewaj cienką stróżką olej. Majonez zacznie gęstnieć. Kontynuuj aż nabierze sztywnej konsystencji umożliwiającej nabranie go łyżeczką.
- Na koniec dopraw solą.
Rady:
- Rodzaj użytej musztardy zdecyduje o charakterze majonezu – z dijon będzie on bardzo wyrazisty, z gładką stołową klasyczny, a z sarepską, której użyliśmy tym razem, dzięki drobinkom gorczycy zyska ciekawą fakturę.
- Zamiast oleju rzepakowego czy słonecznikowego o neutralnym smaku można użyć oliwy z oliwek, oleju orzechowego lub z pestek winogron. One również nadadzą majonezowi swojego charakteru.
- To samo dotyczy octu.
- Dodając do gotowego majonezu roztarty z solą czosnek, rozdrobione fileciki anchois, zioła, curry albo przecier pomidorowy, uzyskasz sos smakowy. Opcji jest naprawdę wiele.
a ile taki majonez może stać w lodówce??
W składzie jest ocet, który pełni także rolę konserwantu, więc nie trzeba się martwić, że jakoś szybko się zepsuje. U nas zazwyczaj robimy i od razu zjadamy, zazwyczaj następnego dnia nie ma już po nim śladu 🙂
Na pierwszy raz przetestowany z musztardą stołową i wyszedł naprawdę smaczny majonez:) Pewnie poeksperymentuję jeszcze z innymi i na pewno następnym razem muszę zwiększyć proporcje składników, bo taka ilość poszła w moment, a jak już człowiek robi, to mógłby być chociaż na kilka dni:D