Domowy smalec kanapkowy z boczkiem i cebulką

Żaden sklepowy smalec nie może się równać z takim domowym ze złocistymi skwarkami. Zrobienie go jest bardzo proste, a przy tym tanie. 

Przepis na domowy smalec kanapkowy

Składniki:

  • 600 gramów słoniny,
  • 200 gramów boczku surowego,
  • 2 cebule,
  • sól.

Jak zrobić domowy smalec?

  1. Słoninę pokrój w kostkę o boku długości niecałego centymetra – wtedy najlepiej się wytapia.
  2. Wrzuć na zimną patelnię, włącz ogień, powoli zacznij wytapiać.
  3. Boczek pokrój w kostkę taką, jak wcześniej słoninę.
  4. Gdy słonina puści pierwszy tłuszczyk, dorzuć boczek, wymieszaj, smaż chwilę, następnie przykryj i smaż na małym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Dorzuć posiekaną cebulę, dopraw solą, smaż jeszcze przez około 10 minut, często mieszając.
  6. Przełóż do miski, a gdy ostygnie, włóż do lodówki do stężenia.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *