Żaden sklepowy smalec nie może się równać z takim domowym ze złocistymi skwarkami. Zrobienie go jest bardzo proste, a przy tym tanie.
Przepis na domowy smalec kanapkowy
Składniki:
- 600 gramów słoniny,
- 200 gramów boczku surowego,
- 2 cebule,
- sól.
Jak zrobić domowy smalec?
- Słoninę pokrój w kostkę o boku długości niecałego centymetra – wtedy najlepiej się wytapia.
- Wrzuć na zimną patelnię, włącz ogień, powoli zacznij wytapiać.
- Boczek pokrój w kostkę taką, jak wcześniej słoninę.
- Gdy słonina puści pierwszy tłuszczyk, dorzuć boczek, wymieszaj, smaż chwilę, następnie przykryj i smaż na małym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dorzuć posiekaną cebulę, dopraw solą, smaż jeszcze przez około 10 minut, często mieszając.
- Przełóż do miski, a gdy ostygnie, włóż do lodówki do stężenia.
Film z tym przepisem: