Kotlety pod młodą kapustą

Rumiane i chrupiące kotlety, a na nich delikatna, ale pełna smaku zasmażana kapusta. To danie jest przepyszne.

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty,
  • 300 gramów boczku surowego lub wędzonego,
  • 1 cebula,
  • łyżka mąki pszennej,
  • mały pęczek koperku,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • mąka pszenna,
  • jajko,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić kotlety pod młodą kapustą?

  1. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię, zacznij wytapiać, gdy puści pierwszy tłuszcz, przykryj, wytapiaj nadal na małym ogniu przez około 10 minut.
  2. Dorzuć posiekaną cebulę, smaż nadal do zrumieniania.
  3. Dodaj dość grubo poszatkowaną  kapustę, wymieszaj, wlej pół szklanki wody, duś 10 minut.
  4. W niecałej połowie szklanki wody rozprowadź łyżkę mąki pszennej, wlej do kapusty, od razu wymieszaj, dodaj koperek, trzymaj na ogniu jeszcze minutkę.
  5. Każdą pierś przekrój wzdłuż, lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem.
  6. Panieruj w mące, jajku i bułce tartej.
  7. Smaż na ciemnozłoto z obu stron.
  8. Na każdy kotlet połóż porcję kapusty, zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *