Rumiane i chrupiące kotlety, a na nich delikatna, ale pełna smaku zasmażana kapusta. To danie jest przepyszne.
Składniki:
- 1 mała główka młodej kapusty,
- 300 gramów boczku surowego lub wędzonego,
- 1 cebula,
- łyżka mąki pszennej,
- mały pęczek koperku,
- 2 piersi z kurczaka,
- mąka pszenna,
- jajko,
- bułka tarta do panierowania,
- olej,
- sól, pieprz.
Jak zrobić kotlety pod młodą kapustą?
- Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię, zacznij wytapiać, gdy puści pierwszy tłuszcz, przykryj, wytapiaj nadal na małym ogniu przez około 10 minut.
- Dorzuć posiekaną cebulę, smaż nadal do zrumieniania.
- Dodaj dość grubo poszatkowaną kapustę, wymieszaj, wlej pół szklanki wody, duś 10 minut.
- W niecałej połowie szklanki wody rozprowadź łyżkę mąki pszennej, wlej do kapusty, od razu wymieszaj, dodaj koperek, trzymaj na ogniu jeszcze minutkę.
- Każdą pierś przekrój wzdłuż, lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem.
- Panieruj w mące, jajku i bułce tartej.
- Smaż na ciemnozłoto z obu stron.
- Na każdy kotlet połóż porcję kapusty, zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Film z tym przepisem: