Fasolka szparagowa po azjatycku z kurczakiem. Super danie na lato i sposób na wykorzystanie fasolki, której teraz jest na pęczki.
Przepis na fasolkę szparagową po azjatycku
Składniki:
- Około 500 gramów fasolki szparagowej,
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 papryka słodka,
- 1 papryczka chili,
- 2 ząbki czosnku,
- podobna ilość świeżego imbiru,
- mąka ziemniaczana,
- przyprawa garam masala lub curry,
- sos sojowy,
- sezam,
- olej.
Jak zrobić fasolkę szparagową po azjatycku?
- Fasolkę umyj, odetnij końcówkę od strony łodyżki, gotuj pod przykryciem w nieosolonej wodzie przez kilkanaście minut aż zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrna, odcedź.
- Kurczaka pokrój w cienkie plasterki, oprósz solą i przyprawą garam masala lub curry, odstaw na kilka minut, oprósz łyżeczką skrobi ziemniaczanej, wymieszaj.
- Imbir i czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj przy pomocy noża na pastę.
- Paprykę i cebulę pokrój w większą kostkę, chili w plasterki.
- Płaską łyżeczkę skrobi rozrób w 3/4 szklanki wody.
- W woku lub na patelni rozgrzej trochę oleju, wyłóż kurczaka, smaż bez mieszania na dużym ogniu przez minutę, obróć, dodaj cebulę, paprykę, chili i pastę, smaż nadal, teraz już często mieszając, przez 2-3 minuty.
- Dodaj fasolkę, smaż kolejną minutę, dopraw sosem sojowym, wlej rozrobioną skrobię, delikatnie mieszając, trzymaj na ogniu jeszcze minutę – powstanie szklisty sos.
- Podawaj od razu, posypane uprażonym sezamem.