Fasolka szparagowa po azjatycku z kurczakiem

Fasolka szparagowa po azjatycku z kurczakiem. Super danie na lato i sposób na wykorzystanie fasolki, której teraz jest na pęczki.

Przepis na fasolkę szparagową po azjatycku

Składniki:

  • Około 500 gramów fasolki szparagowej,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka słodka,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • podobna ilość świeżego imbiru,
  • mąka ziemniaczana,
  • przyprawa garam masala lub curry,
  • sos sojowy,
  • sezam,
  • olej.

Jak zrobić fasolkę szparagową po azjatycku?

  1. Fasolkę umyj, odetnij końcówkę od strony łodyżki, gotuj pod przykryciem w nieosolonej wodzie przez kilkanaście minut aż zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrna, odcedź.
  2. Kurczaka pokrój w cienkie plasterki, oprósz solą i przyprawą garam masala lub curry, odstaw na kilka minut, oprósz łyżeczką skrobi ziemniaczanej, wymieszaj.
  3. Imbir i czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj przy pomocy noża na pastę.
  4. Paprykę i cebulę pokrój w większą kostkę, chili w plasterki.
  5. Płaską łyżeczkę skrobi rozrób w 3/4 szklanki wody.
  6. W woku lub na patelni rozgrzej trochę oleju, wyłóż kurczaka, smaż bez mieszania na dużym ogniu przez minutę, obróć, dodaj cebulę, paprykę, chili i pastę, smaż nadal, teraz już często mieszając, przez 2-3 minuty.
  7. Dodaj fasolkę, smaż kolejną minutę, dopraw sosem sojowym, wlej rozrobioną skrobię, delikatnie mieszając, trzymaj na ogniu jeszcze minutę – powstanie szklisty sos.
  8. Podawaj od razu, posypane uprażonym sezamem.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *