Smak śląskich rolad, ale dużo mniej roboty. Wypróbujcie ten przepis na bitki wołowe.
Składniki:
- Około 800 gramów wołowiny pokrojonej w plastry,
- 200 gramów boczku wędzonego,
- 1 kiełbasa śląska,
- 1 większa cebula,
- 1 większy ogórek kiszony,
- 2 łyżeczki musztardy,
- mąka pszenna,
- olej,
- łyżeczka papryki mielonej,
- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.
Jak zrobić bitki roladowe?
- Plastry wołowiny rozbij na grubość około 0,5 cm, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące pszennej.
- Mięso przesmaż na oleju do lekkiego zrumienienia, zdejmij.
- Na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę, boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Zrumień. Pod koniec dorzuć także ogórka pokrojonego w plasterki.
- Wsyp paprykę mieloną, wymieszaj, wlej 2 szklanki wody, dopraw wszystkimi przyprawami, włóż plastry wołowiny.
- Duś na wolnym ogniu przez około 2 godziny, kilka razy obracając bitki, aż mięso zmięknie.