Bitki roladowe. Przepis na duszoną wołowinę w sosie o smaku rolad śląskich

Smak śląskich rolad, ale dużo mniej roboty. Wypróbujcie ten przepis na bitki wołowe.

Składniki:

  • Około 800 gramów wołowiny pokrojonej w plastry,
  • 200 gramów boczku wędzonego,
  • 1 kiełbasa śląska,
  • 1 większa cebula,
  • 1 większy ogórek kiszony,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • mąka pszenna,
  • olej,
  • łyżeczka papryki mielonej,
  • liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić bitki roladowe?

  1. Plastry wołowiny rozbij na grubość około 0,5 cm, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące pszennej.
  2. Mięso przesmaż na oleju do lekkiego zrumienienia, zdejmij.
  3. Na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę, boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Zrumień. Pod koniec dorzuć także ogórka pokrojonego w plasterki.
  4. Wsyp paprykę mieloną, wymieszaj, wlej 2 szklanki wody, dopraw wszystkimi przyprawami, włóż plastry wołowiny.
  5. Duś na wolnym ogniu przez około 2 godziny, kilka razy obracając bitki, aż mięso zmięknie.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *