Dziś przy odrobinie szczęścia jagnięcinę uda wam się kupić nawet w supermarkecie, choć nie zawsze, no i trzeba się przygotować na to, że zapłacimy za nią kilkukrotnie więcej niż za wieprzowinę czy wołowinę. Jeszcze nie tak dawno była ona niemal nieosiągalna, do spróbowania tylko w regionach, gdzie hoduje się owce. Jest to jednak mięso warte swojej ceny, więc czasem sobie na nie pozwalamy. W smaku niezwykle delikatne, a jednocześnie aromatyczne, z mlecznym posmakiem, kulinarny rarytas. Przygotowaliśmy dla was przepis na doskonały udziec jagnięcy pieczony z ziemniakami. Cały obiad w jednej brytfance.
Przepis na udziec jagnięcy pieczony z ziemniakami
Składniki:
- Udziec jagnięcy o wadze około 2 kg,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 5 łyżek oleju,
- tymianek i rozmaryn suszone – po jednej łyżeczce,
- sól, pieprz.
Jak zrobić pieczony udziec jagnięcy?
- Czosnek obierz, drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na desce na pastę przy pomocy widelca lub krawędzi noża, przełóż do miseczki.
- Dodaj olej oraz zioła, wymieszaj.
- Udziec najpierw natrzyj solą i pieprzem, następnie polej marynatą i ponownie natrzyj.
- Wstaw do lodówki minimum na kilka godzin, najlepiej na noc.
- Ziemniaki dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, miąższ oprósz solą, po czym potrzyj o siebie połówki – to sprawi, że podczas pieczenia ziemniaki lekko spuchną i ładnie się zrumienią.
- Piecz w temp. 180 stopni przez godzinę, następnie zwiększ temp. do 200 stopni i piecz przez kolejną godzinę. Na koniec udziec i ziemniaki powinny być ładnie przyrumienione.
Jagnięcina jest jednym z najlepszych i najbardziej delikatnych mięs. Kupuję regularnie na jagniecina.pl i jeszcze nigdy się nie przejechałem na jakości i smaku. 🙂