Indyk z warzywami w aromatycznym sosie. Szybko robi się na jednej patelni

Soczyste kawałki indyka, dużo warzyw, a wszystko otulone aromatycznym sosem. Do tego na przykład ryż i bardzo smaczny obiad gotowy.

Przepis na indyka z warzywami

Składniki:

  • kilogram piersi z indyka,
  • 1 brokuł,
  • 1 większa marchewka,
  • 1 duża papryka słodka – użyłem żółtej,
  • 1 duża cebula,
  • 250 gramów pieczarek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4-5 łyżek ciemnego sosu sojowego,
  • olej,
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia mięsa plus pół łyżki do sosu,
  • łyżka czosnku granulowanego, sól, pieprz.

Jak zrobić indyka z warzywami?

  1. Brokuł podziel na różyczki, ugotuj na półtwardo, odcedź.
  2. Indyka pokrój w kostkę oprósz czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem, odstaw na 10 minut, następnie oprósz mąką ziemniaczaną i wymieszaj.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wyłóż mięso, smaż bez ruszania przez 4 minuty, następnie smaż mieszając kolejne 4 minuty – mięso powinno się lekko zrumienić. Zdejmij z patelni.
  4. Na tę samą patelnię (jeśli trzeba, wlej jeszcze trochę oleju), wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki pokrojone w plasterki, marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki i paprykę pokrojoną w paseczki. Smaż, często mieszając, przez około 8 minut, dodaj czosnek pokrojony w plasterki i smaż jeszcze 2 minuty.
  5. Pół łyżki mąki ziemniaczanej rozrób w szklance wody.
  6. Do warzyw dodaj mięso i ugotowany brokuł, wymieszaj, wlej wodę z mąką, wymieszaj, dopraw sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie solą. Mieszając, zagotuj, sos nabierze szklistej konsystencji. Trzymaj na ogniu jeszcze minutę. Podawaj od razu na przykład z białym ryżem.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *