Soczyste kawałki indyka, dużo warzyw, a wszystko otulone aromatycznym sosem. Do tego na przykład ryż i bardzo smaczny obiad gotowy.
Przepis na indyka z warzywami
Składniki:
- kilogram piersi z indyka,
- 1 brokuł,
- 1 większa marchewka,
- 1 duża papryka słodka – użyłem żółtej,
- 1 duża cebula,
- 250 gramów pieczarek,
- 3 ząbki czosnku,
- 4-5 łyżek ciemnego sosu sojowego,
- olej,
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia mięsa plus pół łyżki do sosu,
- łyżka czosnku granulowanego, sól, pieprz.
Jak zrobić indyka z warzywami?
- Brokuł podziel na różyczki, ugotuj na półtwardo, odcedź.
- Indyka pokrój w kostkę oprósz czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem, odstaw na 10 minut, następnie oprósz mąką ziemniaczaną i wymieszaj.
- Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wyłóż mięso, smaż bez ruszania przez 4 minuty, następnie smaż mieszając kolejne 4 minuty – mięso powinno się lekko zrumienić. Zdejmij z patelni.
- Na tę samą patelnię (jeśli trzeba, wlej jeszcze trochę oleju), wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki pokrojone w plasterki, marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki i paprykę pokrojoną w paseczki. Smaż, często mieszając, przez około 8 minut, dodaj czosnek pokrojony w plasterki i smaż jeszcze 2 minuty.
- Pół łyżki mąki ziemniaczanej rozrób w szklance wody.
- Do warzyw dodaj mięso i ugotowany brokuł, wymieszaj, wlej wodę z mąką, wymieszaj, dopraw sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie solą. Mieszając, zagotuj, sos nabierze szklistej konsystencji. Trzymaj na ogniu jeszcze minutę. Podawaj od razu na przykład z białym ryżem.