Zupa serowo-brokułowa. Pyszna, bardzo pożywna, gęsta tylko dzięki warzywom

Gęsta, kremowa, pełna smaku i bardzo pożywna – taka właśnie jest ta zupa. Konsystencję zawdzięcza tylko warzywom, nie ma w niej mąki. Najlepiej smakuje podana z grzankami.

Przepis na zupę serowo-brokułową

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 1 większa  cebula,
  • 300 gramów ziemniaków,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 2 średnie marchewki,
  • 100 gramów sera żółtego, który dobrze się rozpuszcza,
  • Litr bulionu mięsnego lub warzywnego,
  • pół łyżeczki kurkumy mielonej,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz,
  • grzanki do podania.

– Składniki na średni garnek zupy.

Przepis na zupę serowo-brokułową

  1. Brokuł podziel na małe różyczki, odłóż, łodygę (pieniek) pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę, smaż do lekkiego zrumienienia, dorzuć posiekany czosnek, pokrojoną łodygę brokuła i pokrojone w kostkę ziemniaki, smaż jeszcze chwilę.
  3. Do garnka wlej bulion, gotuj pod przykryciem przez 15 minut, następnie zupę zmiksuj blenderem.
  4. Do zupy dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę, starty ser, dopraw kurkumą, gotuj kolejne 7 minut, często mieszając, dorzuć różyczki brokuła, gotuj jeszcze przez około 4 minuty.
  5. Wlej śmietankę, wymieszaj, po zagotowaniu zupa jest gotowa.
  6. Rozlej do talerzy, posyp grzankami i podawaj.

 

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *