Gęsta, kremowa, pełna smaku i bardzo pożywna – taka właśnie jest ta zupa. Konsystencję zawdzięcza tylko warzywom, nie ma w niej mąki. Najlepiej smakuje podana z grzankami.
Przepis na zupę serowo-brokułową
Składniki:
- 1 brokuł,
- 1 większa cebula,
- 300 gramów ziemniaków,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 2 średnie marchewki,
- 100 gramów sera żółtego, który dobrze się rozpuszcza,
- Litr bulionu mięsnego lub warzywnego,
- pół łyżeczki kurkumy mielonej,
- łyżka masła,
- sól, pieprz,
- grzanki do podania.
– Składniki na średni garnek zupy.
Przepis na zupę serowo-brokułową
- Brokuł podziel na małe różyczki, odłóż, łodygę (pieniek) pokrój na mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę, smaż do lekkiego zrumienienia, dorzuć posiekany czosnek, pokrojoną łodygę brokuła i pokrojone w kostkę ziemniaki, smaż jeszcze chwilę.
- Do garnka wlej bulion, gotuj pod przykryciem przez 15 minut, następnie zupę zmiksuj blenderem.
- Do zupy dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę, starty ser, dopraw kurkumą, gotuj kolejne 7 minut, często mieszając, dorzuć różyczki brokuła, gotuj jeszcze przez około 4 minuty.
- Wlej śmietankę, wymieszaj, po zagotowaniu zupa jest gotowa.
- Rozlej do talerzy, posyp grzankami i podawaj.