Jeśli kupiłeś szprotki wędzone i zastanawiasz się, co z nimi zrobić, proponuję bardzo smaczną pastę. Robi się ją bardzo łatwo, wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Idealna na kanapki.
Przepis na pastę szprotkową
Składniki:
- Około 150 gramów szprotek wędzonych.
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 2 łyżki majonezu,
- pół małej cebuli,
- łyżeczka gładkiej musztardy,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- sól, pieprz.
Jak zrobić pastę szprotkową do kanapek?
- Ze szprotek usuń główki i ogonki.
- Razem z pozostałymi składnikami pasty włóż do miksera, miksuj, aż pasta zrobi się gładka.
- Przełóż do miseczki, można udekorować koperkiem, podawaj jako dodatek do pieczywa.
Rada: można zostawić kilka szprotek w całości i wyłożyć na kanapki posmarowane pastą. Jako dodatek świetnie pasuje ogórek kiszony lub konserwowy.