Jajka w sosie tatarskim. Klasyczna przekąska na imprezę

Lubię takie przekąski w starym stylu, jak przed laty na imieninach u cioci. Dobrze smakują i są świetne do zakąszania. Jak te jajka w sosie tatarskim.

Przepis na jajka w sosie tatarskim

Składniki: 

  • 7-8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 średnie ogórki konserwowe,
  • 100 gramów pieczarek konserwowych,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18 proc.,
  • szczypiorek do przybrania,
  • pieprz.

Jak zrobić jajka w sosie tatarskim?

  1. Ogórki i pieczarki pokrój w kostkę, odciśnij na ręczniku papierowym, przełóż na deskę, dodaj drobno pokrojoną cebulę, następnie posiekaj wszystko bardzo drobno.
  2. Składniki przełóż do miski, dodaj majonez i śmietanę, dopraw pieprzem, wymieszaj.
  3. Sos jest najlepszy, gdy schłodzi się w lodówce i zostanie ponownie wymieszany.
  4. Talerz posmaruj połową sosu, wyłóż połówki jajek, udekoruj resztą sosu i posiekanym szczypiorkiem.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *