Lubię takie przekąski w starym stylu, jak przed laty na imieninach u cioci. Dobrze smakują i są świetne do zakąszania. Jak te jajka w sosie tatarskim.
Przepis na jajka w sosie tatarskim
Składniki:
- 7-8 jajek ugotowanych na twardo,
- 2 średnie ogórki konserwowe,
- 100 gramów pieczarek konserwowych,
- 1 średnia cebula,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki gęstej śmietany 18 proc.,
- szczypiorek do przybrania,
- pieprz.
Jak zrobić jajka w sosie tatarskim?
- Ogórki i pieczarki pokrój w kostkę, odciśnij na ręczniku papierowym, przełóż na deskę, dodaj drobno pokrojoną cebulę, następnie posiekaj wszystko bardzo drobno.
- Składniki przełóż do miski, dodaj majonez i śmietanę, dopraw pieprzem, wymieszaj.
- Sos jest najlepszy, gdy schłodzi się w lodówce i zostanie ponownie wymieszany.
- Talerz posmaruj połową sosu, wyłóż połówki jajek, udekoruj resztą sosu i posiekanym szczypiorkiem.