Karminadle na bogato. Śląskie kotlety mielone z dodatkami jak do rolady

Robiłem już tradycyjne karminadle, bardzo lubię te śląskie mielone, śląską roladę również, więc teraz połączyłem te dwa przepisy. Kotlety z dodatkami wyszły bardzo smaczne. To takie karminadle na bogato. Polecam mój przepis.

Przepis na karminadle na bogato

Składniki:

  • 500 gramów mielonej wołowiny,
  • 500 gramów mielonej wieprzowiny,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duży ogórek kiszony,
  • 2 łyżeczki gładkiej musztardy,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • plasterki boczku wędzonego,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić karminadle z dodatkami jak do rolady?

  1. Cebulę drobno posiekaj, lekko zrumień na odrobinie oleju.
  2. Mięso przełóż do miski, dodaj zrumienioną cebulę, musztardę, bułkę tartą, drobno pokrojonego ogórka, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrób przy pomocy dłoni. Odstaw na około 15 minut do lodówki, aby stężała.
  3. Z masy odrywaj niewielkie kawałki, zwilżonymi wodą dłońmi uformuj płaskie kotlety, każdy zawiń w jeden lub dwa plasterki boczki, „przyklep”, żeby przywarł.
  4. Kotlety smaż na niewielkiej ilości oleju (boczek puści tłuszcz) aż ładnie się zrumienią – przez około 4 minuty z każdej strony.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *