Robiłem już tradycyjne karminadle, bardzo lubię te śląskie mielone, śląską roladę również, więc teraz połączyłem te dwa przepisy. Kotlety z dodatkami wyszły bardzo smaczne. To takie karminadle na bogato. Polecam mój przepis.
Przepis na karminadle na bogato
Składniki:
- 500 gramów mielonej wołowiny,
- 500 gramów mielonej wieprzowiny,
- 1 duża cebula,
- 1 duży ogórek kiszony,
- 2 łyżeczki gładkiej musztardy,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- plasterki boczku wędzonego,
- sól, pieprz.
Jak zrobić karminadle z dodatkami jak do rolady?
- Cebulę drobno posiekaj, lekko zrumień na odrobinie oleju.
- Mięso przełóż do miski, dodaj zrumienioną cebulę, musztardę, bułkę tartą, drobno pokrojonego ogórka, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrób przy pomocy dłoni. Odstaw na około 15 minut do lodówki, aby stężała.
- Z masy odrywaj niewielkie kawałki, zwilżonymi wodą dłońmi uformuj płaskie kotlety, każdy zawiń w jeden lub dwa plasterki boczki, „przyklep”, żeby przywarł.
- Kotlety smaż na niewielkiej ilości oleju (boczek puści tłuszcz) aż ładnie się zrumienią – przez około 4 minuty z każdej strony.