Są pyszne zaraz po usmażeniu, ale świetnie smakują nawet na zimo. Można podać do nich różne sosy. Te małe kotleciki z kalafiora świetnie sprawdzają się jako wege przekąska.
Przepis na kęski kalafiorowe
Składniki:
- pół kalafiora,
- 2 jajka,
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej,
- niecałe pół szklanki mleka,
- pół papryczki chili (można pominąć),
- łyżeczka przyprawy curry,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- olej do smażenia,
- sól.
Jak zrobić kęski kalafiorowe?
- Kalafior podziel na różyczki, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, przestudź, posiekaj nożem.
- Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, wlej mleko, dodaj proszek do pieczenia, curry, szczyptę soli i bardzo drobno posiekaną papryczkę, wymieszaj dokładnie trzepaczką. Ciasto powinno być bardzo gęste, ewentualnie dosyp więcej mąki.
- Do ciasta dodaj posiekany kalafior, wymieszaj.
- Kładź łyżką na rozgrzany olej (najlepiej głęboki), smaż z obu stron do zrumienienia, po zdjęciu przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Rada: kęski podałem z ostrym sosem sriracha i posiekaną dymką.