Kęski kalafiorowe. Małe kotleciki, które można podać na wege przekąskę

Są pyszne zaraz po usmażeniu, ale świetnie smakują nawet na zimo. Można podać do nich różne sosy. Te małe kotleciki z kalafiora świetnie sprawdzają się jako wege przekąska.

Przepis na kęski kalafiorowe

Składniki:

  • pół kalafiora,
  • 2 jajka,
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej,
  • niecałe pół szklanki mleka,
  • pół papryczki chili (można pominąć),
  • łyżeczka przyprawy curry,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia,
  • sól.

Jak zrobić kęski kalafiorowe?

  1. Kalafior podziel na różyczki, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, przestudź, posiekaj nożem.
  2. Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, wlej mleko, dodaj proszek do pieczenia, curry, szczyptę soli i bardzo drobno posiekaną papryczkę, wymieszaj dokładnie trzepaczką. Ciasto powinno być bardzo gęste, ewentualnie dosyp więcej mąki.
  3. Do ciasta dodaj posiekany kalafior, wymieszaj.
  4. Kładź łyżką na rozgrzany olej (najlepiej głęboki), smaż z obu stron do zrumienienia, po zdjęciu przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Rada: kęski podałem z ostrym sosem sriracha i posiekaną dymką.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *