Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem. Super pomysł na codzienny obiad

Niezwykle smaczna propozycja na codzienny domowy obiad. Kawałki kurczaka najpierw są zrumienione, potem krótko podduszone w kremowym sosie z marchewką i groszkiem.

Przepis na potrawkę z kurczaka z marchewką i groszkiem

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 2 większe cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 400 gramów mrożonej marchewki z groszkiem,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 0,5 litra mleka,
  • pęczek koperku,
  • masło pół na pół z olejem,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić potrawkę z kurczaka z marchewką i groszkiem?

  1. Kurczaka pokrój w dużą kostkę, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj, oprósz mąką ziemniaczaną, ponownie wymieszaj, aby równomiernie pokryć każdy kawałek.
  2. Na dużej głębokiej patelni rozgrzej olej pół na pół z masłem, wyłóż kurczaka, smaż bez ruszania 4 minuty, przewróć, smaż kolejne 4 minuty, zdejmij.
  3. Teraz na patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do lekkiego zrumienienia, dodaj drobno posiekany czosnek, a po chwili oprósz mąką pszenną i od razu dokładnie wymieszaj, powstanie zasmażka.
  4. Wlej mleko i śmietankę, jednocześnie intensywnie mieszając trzepaczką, aż zasmażka całkiem się rozprowadzi.
  5. Wsyp marchewkę i groszek, po zagotowaniu duś przez 10 minut, co jakiś czas mieszając – jeśli sos jest bardzo gęsty, dodaj trochę mleka.
  6. Do sosu dodaj kurczaka, wymieszaj, duś kolejne 5 minut.
  7. Na koniec do sosu dodaj posiekany koperek.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *