Niezwykle smaczna propozycja na codzienny domowy obiad. Kawałki kurczaka najpierw są zrumienione, potem krótko podduszone w kremowym sosie z marchewką i groszkiem.
Przepis na potrawkę z kurczaka z marchewką i groszkiem
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżka mąki pszennej,
- 2 większe cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 400 gramów mrożonej marchewki z groszkiem,
- 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 0,5 litra mleka,
- pęczek koperku,
- masło pół na pół z olejem,
- sól, pieprz.
Jak zrobić potrawkę z kurczaka z marchewką i groszkiem?
- Kurczaka pokrój w dużą kostkę, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj, oprósz mąką ziemniaczaną, ponownie wymieszaj, aby równomiernie pokryć każdy kawałek.
- Na dużej głębokiej patelni rozgrzej olej pół na pół z masłem, wyłóż kurczaka, smaż bez ruszania 4 minuty, przewróć, smaż kolejne 4 minuty, zdejmij.
- Teraz na patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do lekkiego zrumienienia, dodaj drobno posiekany czosnek, a po chwili oprósz mąką pszenną i od razu dokładnie wymieszaj, powstanie zasmażka.
- Wlej mleko i śmietankę, jednocześnie intensywnie mieszając trzepaczką, aż zasmażka całkiem się rozprowadzi.
- Wsyp marchewkę i groszek, po zagotowaniu duś przez 10 minut, co jakiś czas mieszając – jeśli sos jest bardzo gęsty, dodaj trochę mleka.
- Do sosu dodaj kurczaka, wymieszaj, duś kolejne 5 minut.
- Na koniec do sosu dodaj posiekany koperek.