Mięsno-ryżowe klopsiki duszone w sosie pomidorowym z kapustą. Smakują zupełnie jak gołąbki, ale ich przygotowanie wymaga znacznie mniej pracy. Idealne na pyszny domowy obiad.
Przepis na klopsiki gołąbkowe
Składniki:
- 500 gramów mięsa mielonego – wieprzowego lub z indyka,
- 2 cebule,
- 200 gramów ryżu,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- pół średniej główki białej kapusty,
- 700 ml passaty,
- pęczek natki pietruszki,
- olej,
- łyżka papryki mielonej, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.
Jak zrobić klopsiki gołąbkowe?
- Ryż ugotuj na półtwardo.
- Jedną cebulę drobno posiekaj, przesmaż na odrobinie oleju, przełóż do miski.
- Dodaj przestudzony ryż, mięso, bułkę tartą, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób, odstaw na 15 minut, aby masa stężała.
- Z masy formuj niewielkie pulpety, zrumień je na oleju, zdejmij.
- Na tę samą patelnię wlej jeszcze trochę oleju, wrzuć drugą posiekaną cebulę, gdy się zrumieni, dodaj drobno posiekaną kapustę, smaż razem jeszcze chwilę, wlej passatę i szklankę wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, dopraw solą i pieprzem, duś przez 20-30 minut – aż kapusta zmięknie.
- Do sosu włóż pulpety, duś jeszcze 10 minut, dodaj posiekaną natkę, delikatnie wymieszaj.