Udane kotlety de volaille to takie, gdy po przekrojeniu wypływa z nich masło. Mam na to sprawdzony sposób. Wychodzą przepyszne.
Przepis na kotlety de volaille
Składniki na dwa kotlety:
- Jedna duża pierś z kurczaka,
- łyżka masła,
- łyżka posiekanego koperku,
- mąka pszenna,
- bułka tarta,
- jajko,
- sól, pieprz,
- masło z olejem do smażenia.
Jak zrobić kotlety de volaille?
- Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa kawałki, rozbij cienko, dopilnowując, aby nie przedziurawić mięsa.
- Każdy kawałek oprósz solą z obu stron oraz pieprzem.
- Połóż słupek masła (około łyżki) i łyżkę posiekanego koperku. Zwiń cienko, zakładając boki, w roladkę o wrzecionowatym kształcie.
- Obtocz w mące, następnie ściśle zawiń w folię spożywczą, podobnie jak cukierka, wstaw do lodówki na minimum godzinę, w tym czasie mąka sklei kotleta.
- Panieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Smaż na mieszance oleju i masła, na niewielkim ogniu, obracając na każdą ze stron, łącznie przez około 10-12 minut. Podawaj od razu.
Film z tym przepisem: