Kotlety de volaille z masłem, które wypływa po przekrojeniu

Udane kotlety de volaille to takie, gdy po przekrojeniu wypływa z nich masło. Mam na to sprawdzony sposób. Wychodzą przepyszne.

Przepis na kotlety de volaille

Składniki na dwa kotlety:

  • Jedna duża pierś z kurczaka,
  • łyżka masła,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • jajko,
  • sól, pieprz,
  • masło z olejem do smażenia.

Jak zrobić kotlety de volaille?

  1. Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa kawałki, rozbij cienko, dopilnowując, aby nie przedziurawić mięsa.
  2. Każdy kawałek oprósz solą z obu stron oraz pieprzem.
  3. Połóż słupek masła (około łyżki) i łyżkę posiekanego koperku. Zwiń cienko, zakładając boki, w roladkę o wrzecionowatym kształcie.
  4. Obtocz w mące, następnie ściśle zawiń w folię spożywczą, podobnie jak cukierka, wstaw do lodówki na minimum godzinę, w tym czasie mąka sklei kotleta.
  5. Panieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  6. Smaż na mieszance oleju i masła, na niewielkim ogniu, obracając na każdą ze stron, łącznie przez około 10-12 minut. Podawaj od razu.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *