Zielone curry z kurczakiem. Bardzo aromatyczne i proste do zrobienia

Bardzo aromatyczne, a zarazem proste do zrobienia zielone curry z kurczakiem.

Przepis na zielone curry

Składniki:

  • Około 600 gramów mięsa z udek z kurczaka lub piersi,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • około 3 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 1 cukinia,
  • 200 gramów zielonej fasolki szparagowej,
  • 500 ml mleka kokosowego,
  • zielona pasta curry,
  • zielona papryczka chili,
  • sok z limonki,
  • czosnek granulowany,
  • sól.

Jak zrobić zielone curry?

  1. Mięso pokrój w większą kostkę, oprósz solą i czosnkiem granulowanym, odstaw na chwilę, oprósz mąką ziemniaczaną, wymieszaj.
  2. W woku rozgrzej olej, wyłóż kurczaka, smaż bez ruszania przez 3 minuty, przewróć, smaż kolejne 3 minuty, zdejmij, odłóż.
  3. Czosnek i imbir posiekaj, potem oprósz solą i rozetrzyj przy pomocy noża na pastę.
  4. Teraz do woka wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę, smaż aż zacznie się rumienić, dorzuć pastę imbirowo-czosnkową, smaż jeszcze chwilę.
  5. Dodaj paprykę pokrojoną w paski, posiekane chili oraz cukinię pokrojoną w kostkę, smaż nadal jeszcze 3 minuty, często mieszając, ponownie włóż mięso, wlej mleko kokosowe, zagotuj, dodaj pastę curry, wyciśnij sok z limonki, dopraw solą, wymieszaj, mieszając, trzymaj gotuj 3 minuty.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *