Bardzo aromatyczne, a zarazem proste do zrobienia zielone curry z kurczakiem.
Przepis na zielone curry
Składniki:
- Około 600 gramów mięsa z udek z kurczaka lub piersi,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- około 3 cm kawałek świeżego imbiru,
- 1 cukinia,
- 200 gramów zielonej fasolki szparagowej,
- 500 ml mleka kokosowego,
- zielona pasta curry,
- zielona papryczka chili,
- sok z limonki,
- czosnek granulowany,
- sól.
Jak zrobić zielone curry?
- Mięso pokrój w większą kostkę, oprósz solą i czosnkiem granulowanym, odstaw na chwilę, oprósz mąką ziemniaczaną, wymieszaj.
- W woku rozgrzej olej, wyłóż kurczaka, smaż bez ruszania przez 3 minuty, przewróć, smaż kolejne 3 minuty, zdejmij, odłóż.
- Czosnek i imbir posiekaj, potem oprósz solą i rozetrzyj przy pomocy noża na pastę.
- Teraz do woka wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę, smaż aż zacznie się rumienić, dorzuć pastę imbirowo-czosnkową, smaż jeszcze chwilę.
- Dodaj paprykę pokrojoną w paski, posiekane chili oraz cukinię pokrojoną w kostkę, smaż nadal jeszcze 3 minuty, często mieszając, ponownie włóż mięso, wlej mleko kokosowe, zagotuj, dodaj pastę curry, wyciśnij sok z limonki, dopraw solą, wymieszaj, mieszając, trzymaj gotuj 3 minuty.
Film z tym przepisem: