Pyszny, pożywny i zdrowy. Uwielbiam tradycyjny polski krupnik, mimo iż to zupa troszkę niedoceniania. Warto gotować go na co dzień, mam bardzo dobry przepis.
Przepis na krupnik
Składniki:
- Około 2 litrów wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na goleni wołowej z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i soli,
- 2-3 garści kaszy jęczmiennej,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- por,
- 3 średnie ziemniaki,
- natka pietruszki,
- pieprz.
Jak zrobić krupnik?
- Z wywaru wyjmij mięso, wsyp kaszę, wymieszaj, gotuj dalej.
- Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do zupy.
- Por (3/4) dużego, pokrój w plastry także dołóż do garnka.
- Na 5 min. przed końcem gotowania zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone mięso.
- Dodaj posiekaną natkę, dopraw pieprzem, wymieszaj, wyłącz ogień.
Film z tym przepisem: