Tradycyjny krupnik. Jedna z najlepszych polskich zup

Pyszny, pożywny i zdrowy. Uwielbiam tradycyjny polski krupnik, mimo iż to zupa troszkę niedoceniania. Warto gotować go na co dzień, mam bardzo dobry przepis.

Przepis na krupnik

Składniki:

  • Około 2 litrów wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na goleni wołowej z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i soli,
  • 2-3 garści kaszy jęczmiennej,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • por,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • natka pietruszki,
  • pieprz.

Jak zrobić krupnik?

  1. Z wywaru wyjmij mięso, wsyp kaszę, wymieszaj, gotuj dalej.
  2. Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do zupy.
  3. Por (3/4) dużego, pokrój w plastry także dołóż do garnka.
  4. Na 5 min. przed końcem gotowania zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone mięso.
  5. Dodaj posiekaną natkę, dopraw pieprzem, wymieszaj, wyłącz ogień.

Film z tym przepisem: 

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *