Sprytnie i bardzo smacznie. Ten kurczak meksykański z papryką, czerwoną fasolą i kukurydzą jest podany w miseczce z tortilli, którą można zjeść! Danie świetnie nadaje się do podania na imprezach. Zawsze robi duże wrażenie.
Przepis na meksykańskiego kurczaka w miseczce z tortilli
Składniki:
- 2 placki do tortilli,
- 2 niezbyt duże piersi z kurczaka,
- 2 papryki – użyłem żółtą i czerwoną,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół puszki kukurydzy konserwowej,
- pół puszki fasoli czerwonej,
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- mały pęczek natki pietruszki,
- oliwa,
- pół łyżeczki mielonego kuminu, płaska łyżeczka papryki mielonej, pieprz, sól.
Jak zrobić meksykańskiego kurczaka w jadalnej miseczce?
- Plackami tortilli wyłóż dwie podobnej wielkości miseczki (odporne na wysokie temperatury), piecz przez 10 minut w temp. 180 stopni, wyjmij, ostudź, następnie wyjmij uformowane miseczki.
- Piersi z kurczaka oprósz solą, smaż na oliwie pod przykryciem przez około 10 minut, raz odwracając – dzięki przykryciu mięso „dojdzie” w środku. Piersi pokrój w paseczki lub plasterki.
- Na tę samą patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paseczki i posiekany czosnek. Smaż 3 minuty.
- Do koncentratu dodaj pół szklanki szklanki wody, wymieszaj.
- Teraz na patelnię dodaj odsączoną kukurydzę i fasolę oraz pokrojonego kurczaka, smaż kolejne 3 minuty, dopraw kuminem, papryką, solą i pieprzem, wymieszaj, wlej rozrobiony koncentrat i trzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodaj natkę pietruszki.
- Kurczaka przełóż do miseczek z tortilli i od razu podawaj. Można posypać dodatkową natką.
Rada:
- Kurczaka można również doprawić pikantnie ostrą papryką mieloną.
- Już po nałożeniu do miseczek danie można skropić sokiem z limonki lub cytryny.