Kurczak meksykański w jadalnej miseczce z tortilli. Robi wrażenie na imprezach!

Sprytnie i bardzo smacznie. Ten kurczak meksykański z papryką, czerwoną fasolą i kukurydzą jest podany w miseczce z tortilli, którą można zjeść! Danie świetnie nadaje się do podania na imprezach. Zawsze robi duże wrażenie.

Przepis na meksykańskiego kurczaka w miseczce z tortilli

Składniki:

  • 2 placki do tortilli,
  • 2 niezbyt duże piersi z kurczaka,
  • 2 papryki – użyłem żółtą i czerwoną,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół puszki kukurydzy konserwowej,
  • pół puszki fasoli czerwonej,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • oliwa,
  • pół łyżeczki mielonego kuminu, płaska łyżeczka papryki mielonej, pieprz, sól.

Jak zrobić meksykańskiego kurczaka w jadalnej miseczce?

  1. Plackami tortilli wyłóż dwie podobnej wielkości miseczki (odporne na wysokie temperatury), piecz przez 10 minut w temp. 180 stopni, wyjmij, ostudź, następnie wyjmij uformowane miseczki.
  2. Piersi z kurczaka oprósz solą, smaż na oliwie pod przykryciem przez około 10 minut, raz odwracając – dzięki przykryciu mięso „dojdzie” w środku. Piersi pokrój w paseczki lub plasterki.
  3. Na tę samą patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paseczki i posiekany czosnek. Smaż 3 minuty.
  4. Do koncentratu dodaj pół szklanki szklanki wody, wymieszaj.
  5. Teraz na patelnię dodaj odsączoną kukurydzę i fasolę oraz pokrojonego kurczaka, smaż kolejne 3 minuty, dopraw kuminem, papryką, solą i pieprzem, wymieszaj, wlej rozrobiony koncentrat i trzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodaj natkę pietruszki.
  6. Kurczaka przełóż do miseczek z tortilli i od razu podawaj. Można posypać dodatkową natką.

Rada:

  • Kurczaka można również doprawić pikantnie ostrą papryką mieloną.
  • Już po nałożeniu do miseczek danie można skropić sokiem z limonki lub cytryny.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *