Kurczak pieczony soli. Wychodzi idealnie rumiany

Ciekawa metoda przygotowania pieczonego kurczaka – na bryle solnej. Wspaniale się rumieni, a mięso jest soczyste i aromatyczne.

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka (udka), mogą być też podudzia.
  • 6-7 ząbków czosnku,
  • łyżka papryki mielonej,
  • pół łyżki kurkumy,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól, pieprz plus kilogram soli na wyłożenie brytfanki.

Jak zrobić kurczaka pieczonego na soli?

  1. Czosnek obierz, oprósz solą, posiekaj, a potem rozetrzyj z solą na pastę.
  2. Kawałki kurczaka przełóż do miski, dodaj pastę czosnkową, oprósz solą, papryką, kurkumą i pieprzem, skrop olejem.
  3. Natrzyj składnikami marynaty, przykryj, odstaw do lodówki na minimum dwie godziny.
  4. Kilogram soli wsyp do brytfanki, skrop wodą (3/4 szklanki), wymieszaj, dociśnij dłonią, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.
  5. Na bryle solnej wyłóż kawałki kurczaka, piecz przez około 1 godz. 15 min. – aż kurczak zrobi się ciemnozłoty.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *