Ciekawa metoda przygotowania pieczonego kurczaka – na bryle solnej. Wspaniale się rumieni, a mięso jest soczyste i aromatyczne.
Składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka (udka), mogą być też podudzia.
- 6-7 ząbków czosnku,
- łyżka papryki mielonej,
- pół łyżki kurkumy,
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz plus kilogram soli na wyłożenie brytfanki.
Jak zrobić kurczaka pieczonego na soli?
- Czosnek obierz, oprósz solą, posiekaj, a potem rozetrzyj z solą na pastę.
- Kawałki kurczaka przełóż do miski, dodaj pastę czosnkową, oprósz solą, papryką, kurkumą i pieprzem, skrop olejem.
- Natrzyj składnikami marynaty, przykryj, odstaw do lodówki na minimum dwie godziny.
- Kilogram soli wsyp do brytfanki, skrop wodą (3/4 szklanki), wymieszaj, dociśnij dłonią, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.
- Na bryle solnej wyłóż kawałki kurczaka, piecz przez około 1 godz. 15 min. – aż kurczak zrobi się ciemnozłoty.
Film z tym przepisem: