Sos do makaronu z bakłażanem, papryką i pomidorami. Dużo warzyw i mnóstwo smaku

W tym sosie znajdziecie tylko warzywa na czele z bakłażanem, papryką i pomidorami. Ma niesamowicie dużo smaku, a z odrobiną dojrzewającego sera to już w ogóle petarda. Wymieszany z pełnoziarnistym makaronem doskonale sprawdzi się na lekki obiad.

Przepis na sos do makaronu z bakłażanem, papryką i pomidorami

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 3 papryki – najlepiej kolorowe,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 puszki pomidorów w zalewie lub podobna ilość świeżych dojrzałych pomidorów, sparzonych, obranych i pokrojonych.
  • 2 garści zielonych oliwek,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich,
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz,
  • dojrzewający starty ser do posypania dania już na talerzach – na przykład parmezan lub pecorino.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Polecam Przepis (@polecam_przepis)

 Jak zrobić sos do makaronu z bakłażanem, papryką i pomidorami?

  1. Na głębokiej patelni rozgrzej sporo oliwy, zeszklij pokrojoną w pióra cebulę, dodaj czosnek pokrojony w plasterki, a po kolejnej minucie bakłażany pokrojone w półplasterki.
  2. Smaż, często mieszając, przez 4 minuty, dodaj paprykę pokrojoną w paseczki, oliwki i pomidory razem zalewą.
  3. Dopraw ziołami, solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  4. Duś pod przykryciem przez 15 minut, wymieszaj z osobno ugotowanym makaronem, już na talerzach posyp startym serem i posiekaną natką.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *