W tym sosie znajdziecie tylko warzywa na czele z bakłażanem, papryką i pomidorami. Ma niesamowicie dużo smaku, a z odrobiną dojrzewającego sera to już w ogóle petarda. Wymieszany z pełnoziarnistym makaronem doskonale sprawdzi się na lekki obiad.
Przepis na sos do makaronu z bakłażanem, papryką i pomidorami
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 3 papryki – najlepiej kolorowe,
- 3 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 puszki pomidorów w zalewie lub podobna ilość świeżych dojrzałych pomidorów, sparzonych, obranych i pokrojonych.
- 2 garści zielonych oliwek,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki ziół prowansalskich,
- zioła prowansalskie, sól, pieprz,
- dojrzewający starty ser do posypania dania już na talerzach – na przykład parmezan lub pecorino.
Wyświetl ten post na Instagramie
Jak zrobić sos do makaronu z bakłażanem, papryką i pomidorami?
- Na głębokiej patelni rozgrzej sporo oliwy, zeszklij pokrojoną w pióra cebulę, dodaj czosnek pokrojony w plasterki, a po kolejnej minucie bakłażany pokrojone w półplasterki.
- Smaż, często mieszając, przez 4 minuty, dodaj paprykę pokrojoną w paseczki, oliwki i pomidory razem zalewą.
- Dopraw ziołami, solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Duś pod przykryciem przez 15 minut, wymieszaj z osobno ugotowanym makaronem, już na talerzach posyp startym serem i posiekaną natką.