Zupa fasolowa na polskiej surowej kiełbasie

Mój ulubiony przepis na zupę fasolową. Wychodzi niezwykle treściwa i pożywna, a przy tym pełna smaku.

Składniki:

  • 250 gramów suszonej białej fasoli (im większe ziarna, tym lepsze),
  • 4 kiełbasy surowe polskie,
  • 200 gramów boczku wędzonego,
  • 2 cebule,
  • 400 gramów ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • przyprawy majeranek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz.

Jak zrobić zupę fasolową?

  1. Fasolę namocz przez 12 godzin, odlej wodę, wlej około 2 litrów świeżej
  2. Włóż kiełbasy, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem.
  3. Boczek pokrój w kostkę, wytop na patelni, dodaj posiekaną cebulę, zrumień.
  4. Po około 40 minutach gotowania zupy wyjmij kiełbasę, dodaj przesmażony boczek z cebulą oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę.
  5. Kiełbasę pokrój w plastry, także dodaj do gotującej się zupy. Gotuj aż fasola zmięknie – jeszcze przez około pół godziny.
  6. Na ostatnie 7 minut dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz czosnek pokrojony w plasterki, dopraw ziołami.
  7. Już na talerzach można posypać posiekaną natką.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *