Mój ulubiony przepis na zupę fasolową. Wychodzi niezwykle treściwa i pożywna, a przy tym pełna smaku.
Składniki:
- 250 gramów suszonej białej fasoli (im większe ziarna, tym lepsze),
- 4 kiełbasy surowe polskie,
- 200 gramów boczku wędzonego,
- 2 cebule,
- 400 gramów ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 3-4 ząbki czosnku,
- przyprawy majeranek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz.
Jak zrobić zupę fasolową?
- Fasolę namocz przez 12 godzin, odlej wodę, wlej około 2 litrów świeżej
- Włóż kiełbasy, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem.
- Boczek pokrój w kostkę, wytop na patelni, dodaj posiekaną cebulę, zrumień.
- Po około 40 minutach gotowania zupy wyjmij kiełbasę, dodaj przesmażony boczek z cebulą oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę.
- Kiełbasę pokrój w plastry, także dodaj do gotującej się zupy. Gotuj aż fasola zmięknie – jeszcze przez około pół godziny.
- Na ostatnie 7 minut dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz czosnek pokrojony w plasterki, dopraw ziołami.
- Już na talerzach można posypać posiekaną natką.
Film z tym przepisem: