Możesz znać go z azjatyckich barów, bardzo łatwo zrobisz go w domu i to nawet już w 20 minut.
Przepis na kurczaka z warzywami jak z azjatyckiego baru
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka,
- 1 mała marchewka,
- około 5 cm kawałek kapusty pekińskiej,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cm kawałek imbiru,
- garść groszku mrożonego,
- świeża papryczka chili,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej do mięsa plus łyżeczka do sosu,
- sos sojowy ciemny i jasny,
- czosnek granulowany,
- sól,
- olej.
Jak zrobić kurczaka z warzywami?
- Pierś pokrój w cienkie płatki, skrop sosem sojowym, oprósz czosnkiem granulowanym, następnie mąką ziemniaczaną, odstaw.
- Czosnek i imbir posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę.
- Marchewkę pokrój w cienkie plasterki, podobnie chili, cebulę w cząstki, kapustę pekińską grubo.
- W 3/4 szklanki wody rozrób łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
- W woku rozgrzej olej, utrzymując duży ogień wyłóż mięso, smaż bez ruszania przez minutę, dodaj warzywa, smaż bez ruszania kolejne 30 sekund, następnie smaż nadal jeszcze 2-3 minuty, prawie cały czas mieszając.
- Wlej rozrobioną mąkę, od razu wymieszaj, dopraw kilkoma kroplami ciemnego sosu sojowego.
- Podawaj od razu na przykład z ryżem.
Film z tym przepisem: