Kurczak z warzywami jak z azjatyckiego baru

Możesz znać go z azjatyckich barów, bardzo łatwo zrobisz go w domu i to nawet już w 20 minut.

Przepis na kurczaka z warzywami jak z azjatyckiego baru

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 mała marchewka,
  • około 5 cm kawałek kapusty pekińskiej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm kawałek imbiru,
  • garść groszku mrożonego,
  • świeża papryczka chili,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej do mięsa plus łyżeczka do sosu,
  • sos sojowy ciemny i jasny,
  • czosnek granulowany,
  • sól,
  • olej.

Jak zrobić kurczaka z warzywami?

  1. Pierś pokrój w cienkie płatki, skrop sosem sojowym, oprósz czosnkiem granulowanym, następnie mąką ziemniaczaną, odstaw.
  2. Czosnek i imbir posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę.
  3. Marchewkę pokrój w cienkie plasterki, podobnie chili, cebulę w cząstki, kapustę pekińską grubo.
  4. W 3/4 szklanki wody rozrób łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
  5. W woku rozgrzej olej, utrzymując duży ogień wyłóż mięso, smaż bez ruszania przez minutę, dodaj warzywa, smaż bez ruszania kolejne 30 sekund, następnie smaż nadal jeszcze 2-3 minuty, prawie cały czas mieszając.
  6. Wlej rozrobioną mąkę, od razu wymieszaj, dopraw kilkoma kroplami ciemnego sosu sojowego.
  7. Podawaj od razu na przykład z ryżem.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *