Super propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Wracam do tego przepisu już kolejny raz i na pewno nie ostatni.
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka,
- 2 cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 400 gramów mrożonej marchewki z groszkiem,
- 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- płaska łyżka mąki,
- koperek,
- większa szczypta kurkumy,
- czosnek granulowany,
- sól, pieprz,
- masło pół na pół z olejem.
Jak zrobić bitki z kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem?
- Każdą pierś przekrój wzdłuż, lekko rozbij, oprósz solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, obtocz w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej, lekko zrumień z obu stron.
- Teraz na patelnię wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij, dodaj czosnek, smaż jeszcze chwilkę, zdejmij,
- Na patelni musi pozostać trochę tłuszczu, jeśli jest go bardzo mało, dodaj masło.
- Wsyp płaską łyżkę mąki, od razu wymieszaj, powstanie zasmażka, wlej śmietankę, dokładnie wymieszaj trzepaczką, zagotuj.
- Sos dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą kurkumy.
- Włóż bitki, duś na minimalnym ogniu przez 10 minut.
- Na koniec dodaj posiekany koperek.
Film z tym przepisem:
Bardzo smaczne danie 🙂 Robię podobnie curry z kurczaka z groszkiem.