Bitki z kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem

Super propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Wracam do tego przepisu już kolejny raz i na pewno nie ostatni.

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 400 gramów mrożonej marchewki z groszkiem,
  • 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • płaska łyżka mąki,
  • koperek,
  • większa szczypta kurkumy,
  • czosnek granulowany,
  • sól, pieprz,
  • masło pół na pół z olejem.

Jak zrobić bitki z kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem?

  1. Każdą pierś przekrój wzdłuż, lekko rozbij, oprósz solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, obtocz w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej, lekko zrumień z obu stron.
  2. Teraz na patelnię wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij, dodaj czosnek, smaż jeszcze chwilkę, zdejmij,
  3. Na patelni musi pozostać trochę tłuszczu, jeśli jest go bardzo mało, dodaj masło.
  4. Wsyp płaską łyżkę mąki, od razu wymieszaj, powstanie zasmażka, wlej śmietankę, dokładnie wymieszaj trzepaczką, zagotuj.
  5. Sos dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą kurkumy.
  6. Włóż bitki, duś na minimalnym ogniu przez 10 minut.
  7. Na koniec dodaj posiekany koperek.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

1 komentarz

  1. Bardzo smaczne danie 🙂 Robię podobnie curry z kurczaka z groszkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *