Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem

Wystarczy pół godziny, aby przygotować tego pysznego łososia w kremowym sosie ze szpinakiem.

Składniki:

  • 500 gramów świeżego fileta z łososia,
  • 1 cebula,
  • 3 większe ząbki czosnku,
  • łyżeczka mąki pszennej,
  • 320 ml śmietanki kremówki,
  • 200 gramów świeżych listków szpinaku,
  • masło,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić łososia w kremowym sosie ze szpinakiem?

  1. Filet podziel na porcje, oprósz solą odstaw na kilka minut do lekkiego zamarynowania.
  2. Rybę przesmaż na maśle zaczynając od strony skóry do zrumienienia, zdejmij z patelni.
  3. Czosnek posiekaj, potem rozetrzyj z solą na pastę.
  4. Na oczyszczonej po smażeniu patelni rozpuść łyżkę masła, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę, dodaj roztarty czosnek, smaż jeszcze minutę.
  5. Wsyp mąkę, od razu wymieszaj, powstanie zasmażka.
  6. Wlej śmietankę, zagotuj, cały czas mieszając, dopraw solą i pieprzem, włóż kawałki łososia, trzymaj na małym ogniu jeszcze 3 minuty.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *