Wystarczy pół godziny, aby przygotować tego pysznego łososia w kremowym sosie ze szpinakiem.
Składniki:
- 500 gramów świeżego fileta z łososia,
- 1 cebula,
- 3 większe ząbki czosnku,
- łyżeczka mąki pszennej,
- 320 ml śmietanki kremówki,
- 200 gramów świeżych listków szpinaku,
- masło,
- sól, pieprz.
Jak zrobić łososia w kremowym sosie ze szpinakiem?
- Filet podziel na porcje, oprósz solą odstaw na kilka minut do lekkiego zamarynowania.
- Rybę przesmaż na maśle zaczynając od strony skóry do zrumienienia, zdejmij z patelni.
- Czosnek posiekaj, potem rozetrzyj z solą na pastę.
- Na oczyszczonej po smażeniu patelni rozpuść łyżkę masła, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę, dodaj roztarty czosnek, smaż jeszcze minutę.
- Wsyp mąkę, od razu wymieszaj, powstanie zasmażka.
- Wlej śmietankę, zagotuj, cały czas mieszając, dopraw solą i pieprzem, włóż kawałki łososia, trzymaj na małym ogniu jeszcze 3 minuty.