Steki z siekaną wieprzowiną i aromatyczną cebulką

Tradycyjne kotlety mielone mają poważną konkurencję. Steki wieprzowe dzięki dodatkowi siekanego mięsa wychodzą bardzo konkretne, a jednocześnie soczyste. Całość dopełnia aromatyczna cebulka.

Składniki:

  • 1,5 kilogramowy kawałek karkówki lub łopatki wieprzowej (opcjonalnie 1 kg mięsa mielonego i 500 gramów wieprzowiny w kawału),
  • 1 jajko,
  • 3-4 większe cebule,
  • smalec,
  • majeranek, sól, pieprz.

Jak zrobić steki z siekaną wieprzowiną?

  1. 2/3 mięsa pokrój w drobną kostkę, potem zmiel.
  2. Pozostałą część mięsa drobno posiekaj nożem lub tasakiem.
  3. Całe mięso przełóż do miski, wbij jajko, dodaj łyżkę soli i dużo pieprzu, dokładnie wyrób.
  4. Uformuj płaskie kotlety przypominjące burgery – pójdzie łatwiej, jeśli zwilżysz dłonie wodą.
  5. Steki obsmaż na smalcu z obu stron, zdejmij przełóż do brytfanki.
  6. Na patelnię po smażeniu wrzuć pokrojoną w grube pióra cebulę, wlej troszkę wody, duś przez kilka minut, potem przesmaż do lekkiego zrumienienia, na koniec dodaj trochę majeranku.
  7. Cebulą obłóż steki, zapiekaj przez 15 minut w temp. 180 stopni.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *