Tradycyjne kotlety mielone mają poważną konkurencję. Steki wieprzowe dzięki dodatkowi siekanego mięsa wychodzą bardzo konkretne, a jednocześnie soczyste. Całość dopełnia aromatyczna cebulka.
Składniki:
- 1,5 kilogramowy kawałek karkówki lub łopatki wieprzowej (opcjonalnie 1 kg mięsa mielonego i 500 gramów wieprzowiny w kawału),
- 1 jajko,
- 3-4 większe cebule,
- smalec,
- majeranek, sól, pieprz.
Jak zrobić steki z siekaną wieprzowiną?
- 2/3 mięsa pokrój w drobną kostkę, potem zmiel.
- Pozostałą część mięsa drobno posiekaj nożem lub tasakiem.
- Całe mięso przełóż do miski, wbij jajko, dodaj łyżkę soli i dużo pieprzu, dokładnie wyrób.
- Uformuj płaskie kotlety przypominjące burgery – pójdzie łatwiej, jeśli zwilżysz dłonie wodą.
- Steki obsmaż na smalcu z obu stron, zdejmij przełóż do brytfanki.
- Na patelnię po smażeniu wrzuć pokrojoną w grube pióra cebulę, wlej troszkę wody, duś przez kilka minut, potem przesmaż do lekkiego zrumienienia, na koniec dodaj trochę majeranku.
- Cebulą obłóż steki, zapiekaj przez 15 minut w temp. 180 stopni.