To jeden z najbardziej znanych włoskich sosów do makaronu. Oryginalnie podawany z wstążkami fettuccine, dla mnie jednak tym razem klasyczny przepis był jedynie inspiracją, bo dodałem też kurczaka i wybrałem penne. Pyyysznie wyszło!
Przepis na makaron Alferdo z kurczakiem
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 2 garści mrożonego groszku,
- 200 gramów parmezanu,
- oliwa,
- sól, pieprz.
– Składniki na 4 porcje.
Jak zrobić makaron Alfredo z kurczakiem?
- Piersi z kurczaka oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą, natrzyj, odstaw na minimum 15 minut do lekkiego zamarynowania.
- Makaron ugotuj al dente, odmierz pół szklanki wody z gotowania, następnie odcedź.
- Piersi wyłóż na nagrzaną patelnię, smaż pod przykryciem przez 7 minut, odkryj, przewróć, smaż kolejne 7 minut już bez przykrywania, następnie 2 minuty kilka razy obracając. Mięso zdejmij i odłóż.
- Na patelnię wlej trochę oliwy, przesmaż krótko posiekany czosnek – nie może się zrumienić.
- Wlej śmietankę, dodaj rozmrożony groszek, zagotuj, wlej wodę z makaronu, wsyp 3/4 startego parmezanu, wymieszaj, gotuj przez 5 minut.
- Dodaj makaron, delikatnie mieszając, trzymaj na małym ogniu jeszcze minutę.
- Makaron wyłóż na talerze, na nim połóż pokrojonego w cienkie plasterki kurczaka, posyp pozostałym parmezanem.