Makaron Alfredo z kurczakiem. Tylko kilka składników i bardzo prosty przepis

To jeden z najbardziej znanych włoskich sosów do makaronu. Oryginalnie podawany z wstążkami fettuccine, dla mnie jednak tym razem klasyczny przepis był jedynie inspiracją, bo dodałem też kurczaka i wybrałem penne. Pyyysznie wyszło!

Przepis na makaron Alferdo z kurczakiem 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 2 garści mrożonego groszku,
  • 200 gramów parmezanu,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.

– Składniki na 4 porcje.

Jak zrobić makaron  Alfredo z kurczakiem?

  1. Piersi z kurczaka oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą, natrzyj, odstaw na minimum 15 minut do lekkiego zamarynowania.
  2. Makaron ugotuj al dente, odmierz pół szklanki wody z gotowania, następnie odcedź.
  3. Piersi wyłóż na nagrzaną patelnię, smaż pod przykryciem przez 7 minut, odkryj, przewróć, smaż kolejne 7 minut już bez przykrywania, następnie 2 minuty kilka razy obracając. Mięso zdejmij i odłóż.
  4. Na patelnię wlej trochę oliwy, przesmaż krótko posiekany czosnek – nie może się zrumienić.
  5. Wlej śmietankę, dodaj rozmrożony groszek, zagotuj, wlej wodę z makaronu, wsyp 3/4 startego parmezanu, wymieszaj, gotuj przez 5 minut.
  6. Dodaj makaron, delikatnie mieszając, trzymaj na małym ogniu jeszcze minutę.
  7. Makaron wyłóż na talerze, na nim połóż pokrojonego w cienkie plasterki kurczaka, posyp pozostałym parmezanem.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *