Najlepsza marchewka z groszkiem. Idealny dodatek obiadowy

Są dania, do których jest więc stworzona, jak na przykład kotlet mielony z ziemniakami. Marchewkę z groszkiem lubię od dziecka i robię także dziś. W tej wersji najbardziej mi smakuje.

Składniki:

  • 400 gramów mrożonego groszku (można użyć też gotowej mieszanki marchewki z groszkiem),
  • 500 gramów marchewki,
  • pół średniej cebuli,
  • duża łyżka masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić marchewkę z groszkiem?

  1. Groszek rozmroź w temperaturze pokojowej.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Przełóż do garnka, wlej niecałą szklankę wody, gotuj pod przykryciem przez 7-8 minut, dorzuć groszek, gotuj jeszcze 3 minuty.
  4. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na maśle, wsyp mąkę, od razu wymieszaj, powstanie zasmażka.
  5. Zasmażkę przełóż do garnka z marchewką i groszkiem, wymieszaj, gotuj przez 2 minuty, dopraw solą i pieprzem.
  6. Na koniec dodaj posiekany koperek.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *