Są dania, do których jest więc stworzona, jak na przykład kotlet mielony z ziemniakami. Marchewkę z groszkiem lubię od dziecka i robię także dziś. W tej wersji najbardziej mi smakuje.
Składniki:
- 400 gramów mrożonego groszku (można użyć też gotowej mieszanki marchewki z groszkiem),
- 500 gramów marchewki,
- pół średniej cebuli,
- duża łyżka masła,
- łyżka mąki pszennej,
- sól, pieprz.
Jak zrobić marchewkę z groszkiem?
- Groszek rozmroź w temperaturze pokojowej.
- Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Przełóż do garnka, wlej niecałą szklankę wody, gotuj pod przykryciem przez 7-8 minut, dorzuć groszek, gotuj jeszcze 3 minuty.
- Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na maśle, wsyp mąkę, od razu wymieszaj, powstanie zasmażka.
- Zasmażkę przełóż do garnka z marchewką i groszkiem, wymieszaj, gotuj przez 2 minuty, dopraw solą i pieprzem.
- Na koniec dodaj posiekany koperek.