Mówiąc naleśniki zazwyczaj mamy na myśli duże na całą patelnię i cieniutkie placki, w które zawinąć można najróżniejsze dodatki. W USA wyobrażają sobie to zupełnie inaczej. Ich naleśniki są mniejsze, grube i puszyste, przeważnie podawane jeden na drugim, polane syropem klonowym. I też są pyszne! Właśnie takie zrobiliśmy i mamy dla was bardzo dobry przepis.
Przepis na pancakes – amerykańskie naleśniki
Składniki:
- Szklanka mąki pszennej,
- 1 jajko,
- szklanka mleka,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Jak zrobić pancakes – amerykańskie naleśniki?
- Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj.
- Masło rozpuść.
- Mieszając mikserem lub ręcznie trzepaczką, wlej mleko i masło oraz wbij jajo. Mieszaj aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Powinno wyjść bardzo gęste.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wykładaj porcje ciasta, smaż przez około minutę z każdej strony, aż placki będą ciemnozłote. Powtarzaj do wyczerpania ciasta. Najlepsze są od razu po zdjęciu z patelni.
Rada: pancakes podaliśmy klasycznie – polane syropem klonowym, z dodatkiem owoców (tym razem były to borówki, ale mogą być też banany, truskawki, czy maliny).
Wypróbuj też nasz przepis na idealne naleśniki:
http://polecamprzepis.pl/nalesniki-idealne-najlepszy-przepis-na-ciasto/