Naleśniki amerykańskie. Robi się inaczej niż nasze, te są grube i bardzo puszyste. PRZEPIS

Mówiąc naleśniki zazwyczaj mamy na myśli duże na całą patelnię i cieniutkie placki, w które zawinąć można najróżniejsze dodatki. W USA wyobrażają sobie to zupełnie inaczej. Ich naleśniki są mniejsze, grube i puszyste, przeważnie podawane jeden na drugim, polane syropem klonowym. I też są pyszne! Właśnie takie zrobiliśmy i mamy dla was bardzo dobry przepis.

Przepis na pancakes – amerykańskie naleśniki

Składniki:

  • Szklanka mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szklanka mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić pancakes – amerykańskie naleśniki?

  1. Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj.
  2. Masło rozpuść.
  3. Mieszając mikserem lub ręcznie trzepaczką, wlej mleko i masło oraz wbij jajo. Mieszaj aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Powinno wyjść bardzo gęste.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wykładaj porcje ciasta, smaż przez około minutę z każdej strony, aż placki będą ciemnozłote. Powtarzaj do wyczerpania ciasta. Najlepsze są od razu po zdjęciu z patelni.

Rada: pancakes podaliśmy klasycznie – polane syropem klonowym, z dodatkiem owoców (tym razem były to borówki, ale mogą być też banany, truskawki, czy maliny).

Wypróbuj też nasz przepis na idealne naleśniki:

http://polecamprzepis.pl/nalesniki-idealne-najlepszy-przepis-na-ciasto/

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *