Tofu po koreańsku. Pyszne danie wegańskie, które zrobisz w 15 minut

To danie nie tylko pełne smaku, ale i bardzo pożywne ze względu na dużą ilość białka, które dostarcza tofu. Na liście składników tylko produkty roślinne. Ugotuj jeszcze ryż i wegański obiad gotowy.

Przepis na tofu po koreańsku

Składniki:

  • 200 gramów tofu,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • około 2 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • łyżeczka ostrego sosu z papryczek (na przykład sriracha),
  • łyżeczka cukru,
  • olej,
  • sól,
  • szczypiorek i uprażony sezam do podania.

Jak zrobić tofu po koreańsku?

  1. Tofu pokrój w kostkę, oprósz solą, wymieszaj.
  2. Do miski, wlej 1/4 szklanki wody, dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj, od razu wrzuć tofu i delikatnie wymieszaj.
  3. Kostki tofu wykładaj na patelnię z rozgrzanym olejem, zrumień (tofu pokryje się jakby prażynką), przewracając, zdejmij na papierowy ręcznik, odłóż – nie wylewaj rozrobionej mąki, która pozostała.
  4. Teraz na tę samą patelnię wrzuć czosnek i imbir, które wcześniej posiekaj i rozetrzyj solą – na desce przy pomocy widelca lub krawędzią noża. Smaż, mieszając, przez około 30 sekund, uważaj, żeby czosnek nie zaczął się przypalać.
  5. Na patelnię wlej 3/4 szklanki wody, dodaj oba rodzaje sosu sojowego i ostry sos oraz cukier, wymieszaj, zagotuj.
  6. Rozrobioną mąkę w misce ponownie wymieszaj, 2 łyżki zawiesiny dodaj na patelnię, od razu mieszając, sos powinien nabrać konsystencji rzadkiego kisielu, jeśli jest zbyt wodnisty, dodaj jeszcze 1-2 łyżki zawiesiny.
  7. Do sosu włóż tofu, wymieszaj, od razu podawaj posypane sezamem i szczypiorkiem.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *