To danie nie tylko pełne smaku, ale i bardzo pożywne ze względu na dużą ilość białka, które dostarcza tofu. Na liście składników tylko produkty roślinne. Ugotuj jeszcze ryż i wegański obiad gotowy.
Przepis na tofu po koreańsku
Składniki:
- 200 gramów tofu,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 ząbki czosnku,
- około 2 cm kawałek świeżego imbiru,
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
- łyżeczka ostrego sosu z papryczek (na przykład sriracha),
- łyżeczka cukru,
- olej,
- sól,
- szczypiorek i uprażony sezam do podania.
Jak zrobić tofu po koreańsku?
- Tofu pokrój w kostkę, oprósz solą, wymieszaj.
- Do miski, wlej 1/4 szklanki wody, dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj, od razu wrzuć tofu i delikatnie wymieszaj.
- Kostki tofu wykładaj na patelnię z rozgrzanym olejem, zrumień (tofu pokryje się jakby prażynką), przewracając, zdejmij na papierowy ręcznik, odłóż – nie wylewaj rozrobionej mąki, która pozostała.
- Teraz na tę samą patelnię wrzuć czosnek i imbir, które wcześniej posiekaj i rozetrzyj solą – na desce przy pomocy widelca lub krawędzią noża. Smaż, mieszając, przez około 30 sekund, uważaj, żeby czosnek nie zaczął się przypalać.
- Na patelnię wlej 3/4 szklanki wody, dodaj oba rodzaje sosu sojowego i ostry sos oraz cukier, wymieszaj, zagotuj.
- Rozrobioną mąkę w misce ponownie wymieszaj, 2 łyżki zawiesiny dodaj na patelnię, od razu mieszając, sos powinien nabrać konsystencji rzadkiego kisielu, jeśli jest zbyt wodnisty, dodaj jeszcze 1-2 łyżki zawiesiny.
- Do sosu włóż tofu, wymieszaj, od razu podawaj posypane sezamem i szczypiorkiem.