Naleśniki z kapustą kiszoną i pieczarkami. Prostsze niż krokiety i dużo lżejsze

W smaku przypominają trochę łazanki, z tą różnicą, że zamiast makaronu jest naleśnik. Najbliżej im jednak do krokietów, odpada jednak panierowanie i smażenie, dzięki temu są dużo lżejsze. Spróbujcie naleśników z kapustą kiszoną i pieczarkami.

Przepis na naleśniki z kapustą kiszoną i pieczarkami 

Składniki:

  • Około 8-10 naleśników zrobionych według tego przepisu,
  • 500 gramów kapusty kiszonej,
  • 500 gramów pieczarek,
  • 250 gramów boczku wędzonego,
  • 2 cebule,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić naleśniki z kapustą kiszoną i pieczarkami?

  1. Kapustę włóż do garnka, wlej szklankę wody – gotuj pod przykryciem przez około 40 minut, aż kapusta zmięknie, a woda odparuje.
  2. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię, gdy puści tłuszcz, dorzuć posiekaną cebulę oraz pieczarki pokrojone w kostkę, smaż do lekkiego zrumienienia.
  3. Dodaj ugotowaną kapustę, dopraw pieprzem i ewentualnie solą, dokładnie wymieszaj.
  4. Farsz nakładaj na naleśniki – złóż na pół, w trójkąty lub rulon  i podawaj.

Rada: zamiast boczku możesz użyć kiełbasy, wówczas jednak na patelnię wlej trochę oleju.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *