W smaku przypominają trochę łazanki, z tą różnicą, że zamiast makaronu jest naleśnik. Najbliżej im jednak do krokietów, odpada jednak panierowanie i smażenie, dzięki temu są dużo lżejsze. Spróbujcie naleśników z kapustą kiszoną i pieczarkami.
Przepis na naleśniki z kapustą kiszoną i pieczarkami
Składniki:
- Około 8-10 naleśników zrobionych według tego przepisu,
- 500 gramów kapusty kiszonej,
- 500 gramów pieczarek,
- 250 gramów boczku wędzonego,
- 2 cebule,
- olej,
- sól, pieprz.
Jak zrobić naleśniki z kapustą kiszoną i pieczarkami?
- Kapustę włóż do garnka, wlej szklankę wody – gotuj pod przykryciem przez około 40 minut, aż kapusta zmięknie, a woda odparuje.
- Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię, gdy puści tłuszcz, dorzuć posiekaną cebulę oraz pieczarki pokrojone w kostkę, smaż do lekkiego zrumienienia.
- Dodaj ugotowaną kapustę, dopraw pieprzem i ewentualnie solą, dokładnie wymieszaj.
- Farsz nakładaj na naleśniki – złóż na pół, w trójkąty lub rulon i podawaj.
Rada: zamiast boczku możesz użyć kiełbasy, wówczas jednak na patelnię wlej trochę oleju.