Zacierka ścierana na tarce. Doskonały dodatek do zupy. Można użyć zamiast makaronu

Zupa pomidorowa jak u babci – właśnie z taką zacierką ścieraną na tarce. Te małe kluseczki świetnie pasują też do innych zup tradycyjnie podawanych z makaronem. Są nie tylko bardzo smaczne, ale też świetnie zagęszczają. Wystarczy mąka, jajka i szczypta soli.

Przepis na zacierkę ścieraną na tarce

Składniki:

  • 120 gramów mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • ćwierć łyżeczki soli.

– z tej ilości ciasta przygotujesz kluseczki na 3-4 porcje zupy.

Jak zrobić zacierkę ścieraną?

  1. Mąkę wsyp do miski, wbij jajko, wymieszaj, przełóż na stolnicę, wyrób na jednolite ciasto – powinno być twarde, aby dało się zetrzeć na tarce. Ostaw na 15 min do lodówki.
  2. Ciasto zetrzyj na grubych oczkach.
  3. Wrzuć do gotującej się zupy, gotuj 10 minut.

Pomidorową zrobiłem według tego przepisu:

Pomidorowa bez zabielania: naszym zdaniem najlepsza [PRZEPIS]

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *