Zupa pomidorowa jak u babci – właśnie z taką zacierką ścieraną na tarce. Te małe kluseczki świetnie pasują też do innych zup tradycyjnie podawanych z makaronem. Są nie tylko bardzo smaczne, ale też świetnie zagęszczają. Wystarczy mąka, jajka i szczypta soli.
Przepis na zacierkę ścieraną na tarce
Składniki:
- 120 gramów mąki pszennej,
- 1 jajko,
- ćwierć łyżeczki soli.
– z tej ilości ciasta przygotujesz kluseczki na 3-4 porcje zupy.
Jak zrobić zacierkę ścieraną?
- Mąkę wsyp do miski, wbij jajko, wymieszaj, przełóż na stolnicę, wyrób na jednolite ciasto – powinno być twarde, aby dało się zetrzeć na tarce. Ostaw na 15 min do lodówki.
- Ciasto zetrzyj na grubych oczkach.
- Wrzuć do gotującej się zupy, gotuj 10 minut.
Pomidorową zrobiłem według tego przepisu:
Pomidorowa bez zabielania: naszym zdaniem najlepsza [PRZEPIS]