Jajka i awokado to składniki, które świetnie pasują do siebie w kuchni. Ja tym razem połączyłem je w pysznej sałatce. Można ją podać jako pastę kanapkową albo jako dip do nachosów.
Przepis na sałatkę jajeczną z awokado
Składniki:
- 3 dojrzałe awokado,
- sok z połowy cytryny,
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 kulka mozzarelli,
- 1 większy ząbek czosnku,
- 1 mała cebula,
- 1 papryczka chili,
- 3 łyżki dobrego majonezu,
- sól, pieprz.
Jak zrobić sałatkę jajeczną z awokado?
- Awokado obierz, przekrój wokół pestki, rozdziel połówki, wyjmij pestkę.
- Miąższ pokrój w kostkę, przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj.
- Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, czosnek posiekaj, oprósz solą i rozetrzyj na pastę widelcem lub krawędzią noża, dodaj do awokado.
- Dodaj również posiekane jajka, drobno posiekaną chili i starty na grubych oczkach ser mozzarella, a także majonez, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.