Sałatka jajeczna z awokado. Sprawdzi się też jako pasta albo dip

Jajka i awokado to składniki, które świetnie pasują do siebie w kuchni. Ja tym razem połączyłem je w pysznej sałatce. Można ją podać jako pastę kanapkową albo jako dip do nachosów.

Przepis na sałatkę jajeczną z awokado

Składniki:

  • 3 dojrzałe awokado,
  • sok z połowy cytryny,
  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 1 większy ząbek czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 1 papryczka chili,
  • 3 łyżki dobrego majonezu,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić sałatkę jajeczną z awokado?

  1. Awokado obierz, przekrój wokół pestki, rozdziel połówki, wyjmij pestkę.
  2. Miąższ pokrój w kostkę, przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj.
  3. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, czosnek posiekaj, oprósz solą i rozetrzyj na pastę widelcem lub krawędzią noża, dodaj do awokado.
  4. Dodaj również posiekane jajka, drobno posiekaną chili i starty na grubych oczkach ser mozzarella, a także majonez, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *