Pałki z kurczaka pieczone na stojąco. Pięknie się rumienią i super smakują

Prosty patent sprawi, że zwykłe podudzia z kurczaka staną się bardzo ciekawym i równie smacznym daniem. Pieką się na stojąco, wbite w podstawkę z ziemniaka, który także jest częścią dania. Świetne!

Przepis na pałki z kurczaka pieczone na stojąco

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka (podudzi),
  • 4 większe ziemniaki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • plaska łyżka papryki mielonej,
  • pół łyżeczki kurkumy mielonej,
  • olej,
  • sól, pieprz,
  • potrzebne będą także wykałaczki.

Jak zrobić pałki z kurczaka pieczone na stojąco?

  1. Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na desce przy pomocy widelca lub krawędzi noża.
  2. Pałki z kurczaka przełóż do miski, dodaj roztarty czosnek, paprykę mieloną i kurkumę, oprósz solą i pieprzem, wlej 2 łyżki oleju, wymieszaj, aby każdy kawałek dokładnie pokrył się marynatą. Odstaw do zamarynowania – minimum na 2 godziny.
  3. Ziemniaki umyj (nie obieraj), przekrój wzdłuż na pół, rozłóż przeciętą stroną w dół, w każdą wbij po trzy wykałaczki.
  4. Na każdą połówkę ziemniaka nabij po jednej pałce, ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz w temp. 190 stopni przez godzinę.
  5. Podawaj z ulubioną sałatką lub surówką.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *