Prosty patent sprawi, że zwykłe podudzia z kurczaka staną się bardzo ciekawym i równie smacznym daniem. Pieką się na stojąco, wbite w podstawkę z ziemniaka, który także jest częścią dania. Świetne!
Przepis na pałki z kurczaka pieczone na stojąco
Składniki:
- 8 pałek z kurczaka (podudzi),
- 4 większe ziemniaki,
- 4 ząbki czosnku,
- plaska łyżka papryki mielonej,
- pół łyżeczki kurkumy mielonej,
- olej,
- sól, pieprz,
- potrzebne będą także wykałaczki.
Jak zrobić pałki z kurczaka pieczone na stojąco?
- Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na desce przy pomocy widelca lub krawędzi noża.
- Pałki z kurczaka przełóż do miski, dodaj roztarty czosnek, paprykę mieloną i kurkumę, oprósz solą i pieprzem, wlej 2 łyżki oleju, wymieszaj, aby każdy kawałek dokładnie pokrył się marynatą. Odstaw do zamarynowania – minimum na 2 godziny.
- Ziemniaki umyj (nie obieraj), przekrój wzdłuż na pół, rozłóż przeciętą stroną w dół, w każdą wbij po trzy wykałaczki.
- Na każdą połówkę ziemniaka nabij po jednej pałce, ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz w temp. 190 stopni przez godzinę.
- Podawaj z ulubioną sałatką lub surówką.