Omlet wiejski z kiełbasą i ziemniakami. Na pożywne śniadanie albo obiad

Omlety tradycyjnie jemy na śniadanie, ale nic nie stoi przecież na przeszkodzie, aby podać go na główny posiłek dnia. Szczególnie w takiej wersji. W omlecie wiejskim znajdziecie kiełbasę, ziemniaki i pieczarki. Prosto, do syta i bardzo smacznie.

Przepis na omlet wiejski z kiełbasą i ziemniakami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 100 gramów boczku,
  • 1 kiełbasa śląska lub podobna,
  • 1 cebula,
  • 2-3 pieczarki,
  • 1 większy ogórek kiszony,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić omlet po wiejsku?

  1. Boczek pokrój w kostkę, przesmaż, gdy puści tłuszcz, dorzuć kiełbasę pokrojoną w plasterki, ziemniaki pokrojone w małą kostkę, posiekaną cebulę, pieczarki i ogórki pokrojone w plasterki, smaż pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż ziemniaki zmiękną, a składniki lekko się zrumienią, zdejmij z patelni, starając się pozostawić jak najwięcej tłuszczu.
  2. Jajka wbij do miseczki, dodaj mleko i szczyptę soli, wymieszaj trzepaczką lub widelcem.
  3. Masę jajeczną wlej na patelnię po smażeniu dodatków – jeśli pozostałego tłuszczu jest bardzo mało, wlej wcześniej troszkę oleju.
  4. Omlet smaż pod przykryciem przez 3-4 minuty – aż się zetnie i zrumieni.
  5. Omlet przełóż na talerz, wyłóż dodatki i złóż. Można posypać szczypiorkiem.

 

Wypróbuj też przepis na omlet po serbsku:

Omlet po serbsku. Świetny przepis, gdy trzeba wykorzystać ugotowane ziemniaki

Więcej przepisów

1 komentarz

  1. Ile ziemniaków używamy w tym przepisie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *