Omlety tradycyjnie jemy na śniadanie, ale nic nie stoi przecież na przeszkodzie, aby podać go na główny posiłek dnia. Szczególnie w takiej wersji. W omlecie wiejskim znajdziecie kiełbasę, ziemniaki i pieczarki. Prosto, do syta i bardzo smacznie.
Przepis na omlet wiejski z kiełbasą i ziemniakami
Składniki:
- 4 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- 100 gramów boczku,
- 1 kiełbasa śląska lub podobna,
- 1 cebula,
- 2-3 pieczarki,
- 1 większy ogórek kiszony,
- olej,
- sól, pieprz.
Jak zrobić omlet po wiejsku?
- Boczek pokrój w kostkę, przesmaż, gdy puści tłuszcz, dorzuć kiełbasę pokrojoną w plasterki, ziemniaki pokrojone w małą kostkę, posiekaną cebulę, pieczarki i ogórki pokrojone w plasterki, smaż pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż ziemniaki zmiękną, a składniki lekko się zrumienią, zdejmij z patelni, starając się pozostawić jak najwięcej tłuszczu.
- Jajka wbij do miseczki, dodaj mleko i szczyptę soli, wymieszaj trzepaczką lub widelcem.
- Masę jajeczną wlej na patelnię po smażeniu dodatków – jeśli pozostałego tłuszczu jest bardzo mało, wlej wcześniej troszkę oleju.
- Omlet smaż pod przykryciem przez 3-4 minuty – aż się zetnie i zrumieni.
- Omlet przełóż na talerz, wyłóż dodatki i złóż. Można posypać szczypiorkiem.
Wypróbuj też przepis na omlet po serbsku:
Omlet po serbsku. Świetny przepis, gdy trzeba wykorzystać ugotowane ziemniaki
Ile ziemniaków używamy w tym przepisie?