Pierożki pielmieni. Podobne, a jednak tak różne od naszych pierogów – farsz robi się z mięsa surowego, potem w trakcie gotowania w środku tworzy się pyszny rosołek.
Przepis na pielmieni
Składniki:
Na farsz: 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej (można też użyć mięsa wieprzowo-wołowego), 3 cebule, 5 większych ząbków czosnku, sól, pieprz.
Na ciasto: 2,5 szklanki (kubka) mąki pszennej, niepełna szklanka wody (3/4), ćwierć kostki masła, żółtko, pół łyżeczki soli.
Do podania rozpuszczone masło, pieprz, można też podać z kwaśną śmietaną.
Jak zrobić pielmieni?
- Mięso zmiel na grubych oczkach razem z cebulą i czosnkiem, jeśli nie masz maszynki, poproś o zmielenie w sklepie mięsnym – czosnek i cebulę możesz także bardzo drobno posiekać, jak na moim filmie.
- Mięso dopraw solą i dużą ilością czarnego pieprzu, dokładnie wyrób.
- Przygotuj ciasto pierogowe: wodę zagotuj razem z masłem. Mąkę wsyp do miski, wbij jajko, dodaj sól, wymieszaj, następnie, mieszając, powoli wlewaj gorącą wodę z masłem. Następnie wyrób dłońmi gładkie ciasto, przykryj, odstaw na pół godziny.
- Ciasto podziel na 3 porcje, każdą rozwałkuj cienko, wycinaj niewielkie krążki – na przykład przy pomocy filiżanki.
- Na każdy krążek połóż porcję farszu, zlep jak nasze uszka – zobacz wideo.
- Pierożki gotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju przez 3 minuty od wypłynięcia.
- Podawaj od razu, polane masłem i posypane świeżo mielonym czarnym pieprzem, można podać również z kwaśną śmietaną.