Żeberka pieczone w marynacie miodowej

Są cudownie rumiane, mięciutkie i bardzo aromatyczne. Żeberka przed pieczeniem zamarynowałem, a potem podlałem odrobiną piwa. Prosty przepis, który zawsze się udaje.

Składniki:

  • Dwa paski żeberek wieprzowych,
  • 6-7 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki miodu naturalnego,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • płaska łyżeczka mielonego imbiru,
  • 200 ml jasnego piwa,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić żeberka pieczone w marynacie miodowej?

  1. Żeberka podziel na porcje, oprósz solą, przełóż do naczynia, w którym będą się marynować.
  2. Czosnek posiekaj, potem oprósz solą i rozetrzyj na pastę przy pomocy noża lub widelcem, przełóż do miseczki.
  3. Dodaj miód, sos sojowy, imbir oraz pieprz, wymieszaj.
  4. Marynatą pokryj żeberka, odstaw na minimum godzinę, najlepiej dłużej.
  5. Żeberka wyłóż do brytfanki, na dno wlej piwo, przykryj pokrywą lub folią aluminiową, piecz przez 1 godz. 15 min., odkryj, zwiększ temp. do 200 stopni, piecz jeszcze 30-40 min – aż żeberka dobrze się przyrumienią.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *