Są cudownie rumiane, mięciutkie i bardzo aromatyczne. Żeberka przed pieczeniem zamarynowałem, a potem podlałem odrobiną piwa. Prosty przepis, który zawsze się udaje.
Składniki:
- Dwa paski żeberek wieprzowych,
- 6-7 ząbków czosnku,
- 2 łyżki miodu naturalnego,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- płaska łyżeczka mielonego imbiru,
- 200 ml jasnego piwa,
- sól, pieprz.
Jak zrobić żeberka pieczone w marynacie miodowej?
- Żeberka podziel na porcje, oprósz solą, przełóż do naczynia, w którym będą się marynować.
- Czosnek posiekaj, potem oprósz solą i rozetrzyj na pastę przy pomocy noża lub widelcem, przełóż do miseczki.
- Dodaj miód, sos sojowy, imbir oraz pieprz, wymieszaj.
- Marynatą pokryj żeberka, odstaw na minimum godzinę, najlepiej dłużej.
- Żeberka wyłóż do brytfanki, na dno wlej piwo, przykryj pokrywą lub folią aluminiową, piecz przez 1 godz. 15 min., odkryj, zwiększ temp. do 200 stopni, piecz jeszcze 30-40 min – aż żeberka dobrze się przyrumienią.