Pyszny kurczak z woka gotowy w 10 minut

Tego kurczaka przygotujesz już w 10 minut. Idealny, gdy nie masz czasu albo ochoty na siedzenie w kuchni.

Składniki: 1 większa pierś z kurczaka, pół łyżki skrobi ziemniaczanej, 1 duży ząbek czosnku, podobna ilość świeżego imbiru, pół cebuli, 1 papryczka chili, sos sojowy, sól, olej.

Przepis:

  1. Mięso pokrój w cienkie płatki oprósz solą, wymieszaj, odstaw.
  2. Cebulę pokrój w grubą kostkę.
  3. Czosnek i imbir obierz, posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na desce przy pomocy noża.
  4. Papryczkę pokrój w plasterki.
  5. Kurczaka oprósz mąką, ponownie wymieszaj.
  6. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wyłóż kurczaka, smaż na dużym ogniu bez mieszania przez minutę, dorzuć cebulę i pastę imbirowo-czosnkową, smaż kolejną minutę, teraz już prawie cały czas mieszając.
  7. Wlej pół szklanki wody, dopraw sosem sojowym, trzymaj na ogniu jeszcze minutę. Podawaj od razu.

Przepis wideo:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *