Tego kurczaka przygotujesz już w 10 minut. Idealny, gdy nie masz czasu albo ochoty na siedzenie w kuchni.
Składniki: 1 większa pierś z kurczaka, pół łyżki skrobi ziemniaczanej, 1 duży ząbek czosnku, podobna ilość świeżego imbiru, pół cebuli, 1 papryczka chili, sos sojowy, sól, olej.
Przepis:
- Mięso pokrój w cienkie płatki oprósz solą, wymieszaj, odstaw.
- Cebulę pokrój w grubą kostkę.
- Czosnek i imbir obierz, posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na desce przy pomocy noża.
- Papryczkę pokrój w plasterki.
- Kurczaka oprósz mąką, ponownie wymieszaj.
- W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wyłóż kurczaka, smaż na dużym ogniu bez mieszania przez minutę, dorzuć cebulę i pastę imbirowo-czosnkową, smaż kolejną minutę, teraz już prawie cały czas mieszając.
- Wlej pół szklanki wody, dopraw sosem sojowym, trzymaj na ogniu jeszcze minutę. Podawaj od razu.
Przepis wideo: