Lato, gdy warzywa są najpyszniejsze, to najlepszy czas na zrobienie leczo. W tym przepisie ich nie brakuje, a dodatek kiełbasy i boczku sprawia, że jest bardzo treściwe.
Składniki: 4 kiełbasy śląskie, 250 gramów boczku wędzonego, 3 cebule, 500 gramów pieczarek, 5 ząbków czosnku, około kilograma papryki, 2 marchewki, 1 większa cukinia, kopiasta łyżka papryki mielonej, węgierska pasta paprykowa (opcjonalnie), 750 ml passaty, natka, sól, pieprz.
Przepis:
- Boczek pokrój w kostkę, wrzuć do dużego garnka i smaż aż puści własny tłuszcz. Jeśli jest chudy, wlej trochę oleju.
- Dorzuć kiełbasę pokrojoną w plasterki, posiekaną cebulę oraz pieczarki pokrojone w plasterki, smaż do zrumienienia – pieczarki puszczą wodę, najpierw ją odparuj.
- Wsyp paprykę mieloną, wymieszaj.
- Dodaj posiekany czosnek, marchewkę pokrojoną w półplasterki i paprykę pokrojoną paseczki, smaż chwilę, dodaj pastę paprykową i passatę oraz 3/4 butelki wody po passacie. Dopraw solą i pieprzem.
- Duś przez 10-15 minut.
- Dodaj cukinię pokrojoną w grubą kostkę, duś jeszcze 10 minut – warzywa powinny być miękkie, ale zachować kształt i jędrność.
- Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Przepis wideo:
Wspaniałe danie 😀 O tej porze roku leczo smakuje najlepiej i to bezwzględu na to, czy jest z mięsem, czy z samymi warzywami 😀