Tak przyrządzonego kalafiora pamiętam z wakacyjnych obiadków za dzieciaka, a teraz przyrządzam go w mojej kuchni, bo wciąż bardzo lubię.
Przepis na kalafior smażony w panierce
Składniki:
- 1 kalafior,
- 3-4 jajka,
- bułka tarta,
- olej do smażenia pół na pół z masłem.
- sól.
Jak zrobić kalafior smażony w panierce?
- Kalafior podziel na różyczki, umyj, gotuj w osolonej wodzie przez około 7 minut – aż zrobi się półtwardy – odcedź, przestudź.
- Różyczki najpierw zamocz w roztrzepanym jajku, potem obtocz w bułce tartej.
- Smaż na mieszance oleju i masła na niezbyt dużym ogniu, starając się obrócić na każdą ze stron – aż równomiernie się zrumieni.
- Po usmażeniu można przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przepis wideo: