Kalafior smażony w panierce. Latem idealnie sprawdzi się na obiad

Tak przyrządzonego kalafiora pamiętam z wakacyjnych obiadków za dzieciaka, a teraz przyrządzam go w mojej kuchni, bo wciąż bardzo lubię.

Przepis na kalafior smażony w panierce

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 3-4 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia pół na pół z masłem.
  • sól.

Jak zrobić kalafior smażony w panierce?

  1. Kalafior podziel na różyczki, umyj, gotuj w osolonej wodzie przez około 7 minut – aż zrobi się półtwardy – odcedź, przestudź.
  2. Różyczki najpierw zamocz w roztrzepanym jajku, potem obtocz w bułce tartej.
  3. Smaż na mieszance oleju i masła na  niezbyt dużym ogniu, starając się obrócić na każdą ze stron – aż równomiernie się zrumieni.
  4. Po usmażeniu można przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przepis wideo:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *