Ryż smażony z jajkiem i szparagami. Szybko, pysznie i na jednej patelni. PRZEPIS

Tylko kilka składników, za to świetnie do siebie pasujących. Szparagi smażone razem z ryżem i jajkiem smakują genialnie. Prosto, szybko i pysznie.

Przepis na ryż smażony z jajkiem i szparagami

Składniki: pół pęczka świeżych zielonych szparagów (około 6-8 sztuk), 100 gramów białego ryżu, 1 mała cebula, jeden ząbek czosnku, 2 jajka, pół łyżeczki kurkumy w proszku, sól, pieprz, olej.

Jak zrobić ryż smażony z jajkiem i szparagami?

  • Ryż ugotuj na sypko – jeśli sprawia ci to trudność, możesz użyć ryżu parboiled.
  • Ze szparagów odłam twarde końcówki, umyj, pokrój na mniejsze kawałki.
  • Cebulę i czosnek posiekaj.
  • Jajka wbij do miseczki i roztrzep – w tym przepisie wszystkie składniki warto przygotować wcześniej, ponieważ zaraz wszystko będzie działo się bardzo szybko.
  • W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, utrzymując duży ogień wrzuć posiekaną cebulę, smaż pół minuty często mieszając, dodaj czosnek, a po chwili także szparagi. Smaż, wciąż często mieszając, przez 1 minutę.
  • Dodaj ryż i kurkumę, wymieszaj, odsuń wszystko na bok patelni, a w zwolnione miejsce wlej jajka, poczekaj aż przyrumienią się od spodu, następnie, rozdrobnij i wymieszaj z ryżem.
  • Smaż wszystko jeszcze minutę, cały czas mieszając, na koniec dopraw solą i pieprzem. Od razu podawaj.

Więcej przepisów

2 komentarze

  1. Bardzo ciekawy pomysł! Uwielbiam ryż i zazwyczaj podaję go z kurczakiem, ale przydałaby się miła odmiana. Smażonego ryżu w takim połączeniu jeszcze nigdzie nie próbowałam, ale na talerzu prezentuje się bardzo apetycznie. Jego przygotowanie również nie wydaje się skomplikowane. Jutro kupię szparagi i wypróbuję przepis 🙂

    1. Jeśli lubisz szparagi, na pewno będzie ci smakować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *