Tylko kilka składników, za to świetnie do siebie pasujących. Szparagi smażone razem z ryżem i jajkiem smakują genialnie. Prosto, szybko i pysznie.
Przepis na ryż smażony z jajkiem i szparagami
Składniki: pół pęczka świeżych zielonych szparagów (około 6-8 sztuk), 100 gramów białego ryżu, 1 mała cebula, jeden ząbek czosnku, 2 jajka, pół łyżeczki kurkumy w proszku, sól, pieprz, olej.
Jak zrobić ryż smażony z jajkiem i szparagami?
- Ryż ugotuj na sypko – jeśli sprawia ci to trudność, możesz użyć ryżu parboiled.
- Ze szparagów odłam twarde końcówki, umyj, pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę i czosnek posiekaj.
- Jajka wbij do miseczki i roztrzep – w tym przepisie wszystkie składniki warto przygotować wcześniej, ponieważ zaraz wszystko będzie działo się bardzo szybko.
- W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, utrzymując duży ogień wrzuć posiekaną cebulę, smaż pół minuty często mieszając, dodaj czosnek, a po chwili także szparagi. Smaż, wciąż często mieszając, przez 1 minutę.
- Dodaj ryż i kurkumę, wymieszaj, odsuń wszystko na bok patelni, a w zwolnione miejsce wlej jajka, poczekaj aż przyrumienią się od spodu, następnie, rozdrobnij i wymieszaj z ryżem.
- Smaż wszystko jeszcze minutę, cały czas mieszając, na koniec dopraw solą i pieprzem. Od razu podawaj.
Bardzo ciekawy pomysł! Uwielbiam ryż i zazwyczaj podaję go z kurczakiem, ale przydałaby się miła odmiana. Smażonego ryżu w takim połączeniu jeszcze nigdzie nie próbowałam, ale na talerzu prezentuje się bardzo apetycznie. Jego przygotowanie również nie wydaje się skomplikowane. Jutro kupię szparagi i wypróbuję przepis 🙂
Jeśli lubisz szparagi, na pewno będzie ci smakować 🙂