Cudowne jesienne danie dla całej rodziny. Ryż z dynią i kurczakiem jest zapieczony pod przykryciem, dzięki czemu wychodzi wyjątkowo aromatyczny.
Przepis na ryż zapiekany z dynią i kurczakiem
Składniki:
- 300 gramów białego ryżu,
- 1 średnia dynia hokkaido lub inna podobnej wielkości,
- 2 cebule,
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 2 duże garście mrożonego groszku,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- olej,
- płaska łyża czosnku granulowanego,
- płaska łyżka przyprawy curry,
- sól.
Jak zrobić ryż zapiekany z dynią i kurczakiem?
- Ryż gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie, niech pozostanie lekko twardawy, odcedź.
- Piersi pokrój w sporą kostkę, oprósz solą i czosnkiem, wymieszaj, zostaw do lekkiego zamarynowania na kilka minut, następnie oprósz mąką ziemniaczaną i ponownie wymieszaj, aby obtoczyć każdy kawałek.
- Dynię wydrąż, okrój skórkę, miąższ pokrój w kostkę. Marchewkę pokrój w plasterki, cebulę posiekaj.
- Kurczaka przesmaż na oleju, zdejmij.
- Na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę, gdy się zrumieni, dodaj dynię i marchewkę, smaż wszystko na dużym ogniu, często mieszając, przez kilka minut.
- Dodaj groszek oraz przyprawę curry, dopraw solą, wymieszaj.
- Zawartość patelni połącz z ryżem, wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj, zapiekaj 40 minut w temp. 180 stopni.