Ryż zapiekany z kurczakiem i dynią

Cudowne jesienne danie dla całej rodziny. Ryż z dynią i kurczakiem jest zapieczony pod przykryciem, dzięki czemu wychodzi wyjątkowo aromatyczny.

Przepis na ryż zapiekany z dynią i kurczakiem

Składniki:

  • 300 gramów białego ryżu,
  • 1 średnia dynia hokkaido lub inna podobnej wielkości,
  • 2 cebule,
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 2 duże garście mrożonego groszku,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • olej,
  • płaska łyża czosnku granulowanego,
  • płaska łyżka przyprawy curry,
  • sól.

Jak zrobić ryż zapiekany z dynią i kurczakiem?

  1. Ryż gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie, niech pozostanie lekko twardawy, odcedź.
  2. Piersi pokrój w sporą kostkę, oprósz solą i czosnkiem, wymieszaj, zostaw do lekkiego zamarynowania na kilka minut, następnie oprósz mąką ziemniaczaną i ponownie wymieszaj, aby obtoczyć każdy kawałek.
  3. Dynię wydrąż, okrój skórkę, miąższ pokrój w kostkę. Marchewkę pokrój w plasterki, cebulę posiekaj.
  4. Kurczaka przesmaż na oleju, zdejmij.
  5. Na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę, gdy się zrumieni, dodaj dynię i marchewkę, smaż wszystko na dużym ogniu, często mieszając, przez kilka minut.
  6. Dodaj groszek oraz przyprawę curry, dopraw solą, wymieszaj.
  7. Zawartość patelni połącz z ryżem, wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj, zapiekaj 40 minut w temp. 180 stopni.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *