Łazanki z grzybami leśnymi i boczkiem

Mamy jesień w pełni, nabrałem ochoty na łazanki, więc zamiast tradycyjnie z pieczarkami i kiełbasą, zrobiłem je z grzybami leśnymi i boczkiem. Wyszły obłędnie pyszne.

Przepis na łazanki z grzybami leśnymi i boczkiem

Składniki:

  • około 300 gramów surowego wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 400 gramów grzybów leśnych – miałem podgrzybki i kurki,
  • kilogram kapusty kiszonej,
  • 500 gramów makaronu – łazanek lub kokardek,
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie.

Jak zrobić łazanki z grzybami leśnymi i boczkiem?

  1. Kapustę przełóż do garnka, dodaj wszystkie przyprawy, wlej szklankę wody, duś na małym ogniu aż zmięknie – zwykle do godziny. W razie potrzeby uzupełniaj wodę. Na koniec powinna jej zostać minimalna ilość.
  2. Na patelni najpierw przesmaż pokrojony w kostkę boczek (jeśli nie jest bardzo tłusty, dodaj trochę oleju), dorzuć posiekaną cebulę i zrumień.
  3. Grzyby oczyść, podgrzybki pokrój w plasterki, kurki zostaw w całości, dodaj do cebuli z boczkiem, wszystko smaż jeszcze około 10 minut.
  4. Zawartość patelni przełóż do kapusty, wymieszaj, gotuj kolejne 10 minut.
  5. Do garnka dodaj ugotowany makaron, wszystko delikatnie ale dokładnie wymieszaj i podawaj.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *