Mamy jesień w pełni, nabrałem ochoty na łazanki, więc zamiast tradycyjnie z pieczarkami i kiełbasą, zrobiłem je z grzybami leśnymi i boczkiem. Wyszły obłędnie pyszne.
Przepis na łazanki z grzybami leśnymi i boczkiem
Składniki:
- około 300 gramów surowego wędzonego boczku,
- 2 cebule,
- 400 gramów grzybów leśnych – miałem podgrzybki i kurki,
- kilogram kapusty kiszonej,
- 500 gramów makaronu – łazanek lub kokardek,
- sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie.
Jak zrobić łazanki z grzybami leśnymi i boczkiem?
- Kapustę przełóż do garnka, dodaj wszystkie przyprawy, wlej szklankę wody, duś na małym ogniu aż zmięknie – zwykle do godziny. W razie potrzeby uzupełniaj wodę. Na koniec powinna jej zostać minimalna ilość.
- Na patelni najpierw przesmaż pokrojony w kostkę boczek (jeśli nie jest bardzo tłusty, dodaj trochę oleju), dorzuć posiekaną cebulę i zrumień.
- Grzyby oczyść, podgrzybki pokrój w plasterki, kurki zostaw w całości, dodaj do cebuli z boczkiem, wszystko smaż jeszcze około 10 minut.
- Zawartość patelni przełóż do kapusty, wymieszaj, gotuj kolejne 10 minut.
- Do garnka dodaj ugotowany makaron, wszystko delikatnie ale dokładnie wymieszaj i podawaj.