Zupa dyniowa z ciecierzycą i szpinakiem. Inna niż wszystkie, wyjątkowo pyszna

Miałem ogromną ochotę na zupę dyniową, a że zwykły krem to trochę nuda, postanowiłem przygotować coś specjalnego. Oprócz typowych składników znajdziecie w niej także ciecierzycę, mleko kokosowe, czy świeży szpinak. Wyjątkowo aromatyczna i rozgrzewająca.

Przepis na zupę dyniową z ciecierzycą i szpinakiem

Składniki:

  • 1 średnia dynia Hokkaido lub inna podobnej wielkości,
  • 1 duża cebula,
  • 2 większe marchewki,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 4-5 średnich ziemniaków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • około 3 cm kawałek świeżego imbiru,
  • puszka mleka kokosowego,
  • mała papryczka chili,
  • 4 garście świeżych liści szpinaku,
  • 400 gramów ugotowanej ciecierzycy,
  • duża łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka kurkumy mielonej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić zupę dyniową z ciecierzycą i szpinakiem? Przepis wideo:

 

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *